VIDEO: Rahli kolački pop-over – posladek iz testa za palačinke

Sredina februarja je na kulinaričnem koledarju rezervirana še za nekaj drugega kot krofe: mednarodni dan palačink se drži samega pusta. Temeljito smo naštudirali recept za rahle kolačke, ki se poigravajo prav z idejo testa za palačinke, ampak so še bolj zabavni: tako divje narastejo, da se dobesedno prekucnejo iz modelčkov (zato pop-over).

Kolački pop-over so ena od različic majhnih jorkširskih pudingov, ki smo vas jih že naučili delati. Privlačnost? Lahko jih uporabimo tako v sladki kot slani končni izvedbi, pa nekako ne zbujajo veliko slabe vesti, ker jih je en sam zrak.

 


Čeprav je priprava ena sama zabava in res ni težko, se jih ljudje kar malo bojijo delati: skrbi jih, da ne bodo tako lepo vzbuhteli. Skoraj brez razloga: pri samo petih sestavinah niti ni toliko možnosti, da bi šlo kaj narobe. Zares pomembno se nam zdi tole: visok delež tekočine mora biti, ta bo v vroči pečici zagotovila paro, ki bo testo tako lepo napihnila, kajti tu ni ne pecilnega ne kvasa. Hidracija, kot učeno rečemo, gre tu celo do 250 odstotkov. Drugo: brez odpiranja pečice med peko – takoj bi se začeli sesedati! In tretje: sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo, tako bo lažje na hitro stepsti lepo povezano emulzijo, kajti pretirano stepanje temu redkemu testu škodi. In še razlika med navadnimi kolački in tistimi, ki jih boste naredili z ostanki starterja: skoraj je ni, mogoče so ti zadnji malo gostejši. Ampak imajo neko dodano vrednost in še zadovoljstvo, da ste porabili nastavek, ki ga včasih, kadar smo napačno načrtovali svoj urnik, živalice pa morajo vseeno jesti, celo mečemo stran.

Kolački pop-over

Ljubitelji peke s kislim testom: tudi za vas je tu ideja, in sicer za te kolačke preprosto porabite odvečni kvasni nastavek. Za 12 navadnih in 6 kislih kolačkov.

  • 4 jajca (sobna temperatura)
  • 3,4 dl mlačnega mleka
  • 3/4 žličke soli
  • 180 g navadne gladke moke
  • 40 g stopljenega in ohlajenega masla (in še malo za pekač)

Različica s kislim testom

  • 3 jajca
  • 2,3 dl toplega mleka
  • 110 g nahranjenega kislega kvasnega nastavka
  • 1/2 žličke soli
  • 120 g gladke moke

Priprava

1. Pečico segrejemo na 230 stopinj. Temeljito, raje kako minut več kot manj! Pripravimo standardni pekač za mafine.

2. Maslo stopimo in ohladimo.

3. V večji skledi z metlico stepamo mleko z jajci in soljo, dokler se beljak ne vleče več. Nato dodamo vso moko in stepamo še tako dolgo, da razbijemo vse grudice – preveč pa se ni treba truditi.

4. Dolijemo stopljeno maslo, še enkrat pomešamo, da se vse poveže.

5. Ko je pečica ogreta, vanjo za nekaj minut postavimo pekač za mafine, toliko, da se temeljito razgreje.

6. Ko je pekač ogret, ga vzamemo iz pečice in damo v vsako luknjo košček masla, ki se mora nemudoma stopiti. Sten ni treba mazati, ker bo masa maslo sama potisnila navzgor, ko jo bomo nalivali.

7. Ko smo razporedili maslo, nalijemo tekočo maso: v standardnem pekaču bi je moralo biti skoraj do vrha vseh 12 vdolbin. Postavimo v pečico: rešetka naj bo malo nižje: predstavljajte si, da mora biti rob že napihnjenih kolačkov, torej še enkrat višje, nekje sredi pečice, sicer bodo prehitro rjaveli.

8. Pečemo 20 minut in se upremo misli, da bi odpirali vratca. Po tem času temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še približno 10 minut.

10. Ponudimo takoj: z dobro domačo marmelado, najbolje jagodno, s kremnim sirom ali sveže stepeno smetano. Jemo z rokami in se ne sekiramo, če nam kaj steče po njih.

Različica: Različico s kvasnim nastavkom naredimo po popolnoma enakem postopku: nastavek vmešamo skupaj z mlekom, soljo in jajci, šele nato dodamo moko.
Namig: Jajca, ki smo jih pozabili v hladilniku, na hitro ogrejemo tako, da jih za 15 minut potopimo v vročo (ne vrelo!) vodo.
Prehitro rjavijo? Na kolačke položimo list peki papirja. Ta razlog ali če nam pečica zares peče neenakomerno in moramo pekač obrniti, je edini legitimen povod za odpiranje pečice.
So se sesedli? Nič hudega. Če želimo, da strumno obstojijo, jih pečemo malo dlje, vendar bodo trši, morda celo malce gumijasti.
Priporočamo še: VIDEO: Vozlički s česnom – božanski kruhki brez kompliciranja

Fotografija in video: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana