To je najbolj znana kostanjeva sladica na svetu (VIDEO)

Ste si letos že privoščili kostanj? Iz njega lahko naredimo božanske sladkosti, danes pa smo se odločili, da pripravimo mont blanc, najbolj znano kostanjevo sladico na svetu.

Mont Blanc je nekakšna kostanjeva gora iz sladkanega kostanjevega pireja, okrašena s sladko smetano. Prvič so jo pripravili v Parizu v 19. stoletju in od takrat velja za eno najbolj prepoznanih sladkih grižljajev na svetu.

Ker sladica spominja na zasneženo goro, je dobila ime po vršacu Mont Blanc, v Franciji pa boste velikokrat nanjo naleteli v finih slaščičarnah. Pravzaprav je to eden tistih posladkov, ki jih na potepanju po pariški prestolnici morate pokusiti. Priprava ni posebej zapletena in ker je ravno sezona kostanja, smo poiskali recept, da jo pripravite doma kot pravi Francozi. Prilagamo še video, dodajamo pa opombo, ki vam bo olajšala delo. Namesto pečenega kostanja lahko uporabite tudi tistega, ki je že toplotno obdelan in zapakiran iz trgovine.

Sestavine

Kostanjev pire
– 910 g pečenega kostanja (ali tistega iz trgovine)
– 720 ml vode
– 50 g sladkorja
– 2 žlici vaniljevega ekstrakta

Meringa
– 2 beljaka
– 100 g sladkorja v prahu

Kremno polnilo
– 1 l sladke smetane

Testo
– 1 zavojček testa za pito (lahko pa uporabite tudi naš poenostavljen recept ali kremo postavite kar na piškote)

Priprava

1. V ponev položite (že pečene) kostanje in dodajte vodo, sladkor in vaniljev ekstrakt.

2. Kuhajte pri visoki temperaturi in vsake toliko premešajte, dokler voda ne izpari in se kostanji omehčajo, približno 15 minut.

3. Vse skupaj pretresite v mikser, dodajte čisto malo vode in miksajte, dokler zmes ni gladka. Nato jo pretlačite skozi cedilo v drugo posodo.

4. Zmes naložite v vrečko, ki ji boste kasneje na vogalu naredili luknjo, in ohladite. Če imate doma dresirne vrečke, še bolje.

5. Pečico segrejte na 90 stopinj Celzija. V posodi v trd sneg stepite beljake in jim na koncu dodajte sladkor v prahu.

6. Beljake naložite v dresirno vrečko in z njo na s papirjem za peko obložen pekač naredite španske vetrce. Pecite jih 1 uro.

7. Nato specite še podlago. Če ne boste uporabili kar piškotov, iz testa narežite kroge testa in jih pecite 30 minut.

8. Sedaj pa je čas, da sladico zložimo. Na kroge testa postavite po eno meringo in nanjo v krožnih gibih iztisnite stepeno sladko smetano. Nato čez vse skupaj iztisnite še kostanjevo kremo in posujte s sladkorjem v prahu.

Preberite še: Jabolčne sladice: 25 najbolj priljubljenih receptov

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana