VIDEO: Kako naredimo vročo čokolado

Dekadenca v kozarcu.

Med obiskom Andreja Jamnika iz Gourmet Shopa v BTC Cityju, ki nam je podrobno razložil, kako čokolado pravilno temperirati in jo uporabiti za čokoladne oblive, smo skodelico nastavili še za dobro vročo čokolado, ki bo še kako dišala v mrzlem obdobju leta, ki je pred nami.

Kakor smo že pisali, je pravo vročo čokolado v naših lokalih zelo težko najti, saj večinoma pijete pudingaste pripravke iz praškov. Jamnik pove, da je to dekadenten napitek, ki ima dva sloga: francoskega (le chocolat chaud) in italijanskega.

Italijanska vroča čokolada

To je tista različica, ki je tako gosta, da bi žlica v njej skoraj stala pokonci. Pripravimo jo tako, da najprej naredimo bešamel iz masla in škroba, zalijemo z mlekom, nato pa dodamo še čokolado. Podrobneje si pripravo oglejte v video posnetku.


Sestavine in količine, ki jih potrebujemo
:

– 2 žlici masla,
– 1 do 2 žlici koruznega škroba,
– 500 ml mleka,
– 3 do 4 žlice sladkorja (po okusu),
– 170 g čokolade.

Francoska vroča čokolada

Francosko različico, ki je bolj tekoča id italijanske, naredimo tako, da med segrevanjem (do 90 stopinj!) stepamo smetano in mleko, da vanju vnesemo čim več zraka, nato vmešamo čokolado. Takšno čokolado lahko fantastično naredimo, če imamo aparat za kavo z nastavkom za penjenje mleka, ki tako rekoč v trenutku opravi vse delo, nato pa mleko preprosto prelijemo čez čokoladne kapljice in pomešamo. Intenzivnost in gostota sta stvar okusa, meni Jamnik. Osnovni recept za štiri skodelice priporoča naslednje količine:

– 360 g mleka,
– 115 ml smetane,
– 5 g sladkorja v prahu,
– pol žličke instant kave,
– 225 g temne čokolade s 70-odstotnim deležem kakava,
– stepena smetana za postrežbo.

Priporočamo še: Kakšen okus ima roza čokolada

Fotografija in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana