Kako naredimo vinski šodo

Nekaj, na kar smo pozabili, pa tako je dobro in krepčilno.

Med nami so tudi taki, ki nikoli ne pokusijo niti kaplje alkohola – a se morda vina kot ene od sestavin v jedi ne branijo. Začenja se prvi martinov vikend, zato je tukaj vinski šodo, ki vas bo spomnil na to.

Pred kratkim sem med vožnjo v avtomobilu poslušala intervju, tema je bilo ravno vino. Veliko zanimivosti so zbrali, predvsem pa so poudarili, da je pitje vina veliko več kot le uživanje alkohola. Je kultura, ki ima v povezavi z dobro hrano izredno široko polje delovanja, kar še zlasti velja za območje Mediterana.

Nasvetov o tem, katero vino ponudimo ob kateri jedi, ni malo in jih dobimo mimogrede, saj so okoli tega spletene malone cele »študije«. Nasprotno informacije o tem, katero vino je primerno za pripravo te ali one jedi, ujamemo le redko, zato so intuicija, lasten okus ali nasvet prijatelja še kako pomembni. Nam­reč, tako kot vino jed obogati, jo lahko tudi pokvari. Povzamem lahko le to, da bo vino, ki ga z užitkom pijemo, tudi najboljši dodatek v jedi. Torej kakovostno! Izvrstnih receptur z vinom je široka paleta že zaradi njegove lastnosti, da se poda v slane in tudi sladke jedi. In če je res, da vino izlušči tisto najboljše iz živila, mu lahko mirno pripišemo zaslugo za celo vrsto specialitet.

Tudi sama sem napisala več receptov, v katerih sem vključila vino, in priznam, da do danes nisem razmišljala, kako bi bilo priročno, če bi ob sestavini dodala, kakšno vino uporabiti ali katero sem sama izbrala.

Pred vami je obuditev starega recepta, ki ga lahko vključite kot sladico po martinovi pojedini ali pa v njem uživate v prihajajočih poznojesenskih dneh, da odženete sivino in puščobnost.

Preberite tudi: Abeceda vinskih omak z Janezom Bratovžem

Vinski šodo za približno 4 večje kozarce

  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 250 ml belega vina (traminec)
  • lupinica limone

Priprava

1. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg.

2. Vinu dodamo naribano limonovo lupinico in ga segrejemo.

3. Rumenjake in sladkor stepamo, da zmes postane penasta, nato postavimo posodo nad vodno kopel in med stepan­jem dolivamo vino. Med mešan­jem postane zmes kremasta in takrat jo odmaknemo ter vmešamo sneg.

4. Nalijemo v kozarce in ponudimo toplo, lahko pa tudi hladno.

Namig: Šodo lahko postrežete tudi kot polivko čez pečena jabolka.
Priporočamo še: 15 najboljših sladic za martinovo

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed