Viralni recept za krompir, ki se pripravlja 15 ur

Fotografija: arinahabich/Getty Images

Kako dober mora biti rezultat, da bi se bili s krompirjem pripravljeni ukvarjati kar 15 ur?

Kot zaznavamo v statistikah branosti člankov na našem portalu, je jasno naslednje: Slovenci brez krompirja ne moremo. Ne glede na to, ali pišemo o kremastem pireju, hrustljavo zapečenih gomoljih iz pečice ali praženi klasiki, recept vedno navduši. Nedavno smo preizkušali tudi viralne spletne trende, ki vključujejo ta gomolj. Tiktok zmečkančki so šli za med, prav tako hrustljave krompirjeve polpete iz le treh sestavin.

Danes zato nadaljujemo z novo pogruntavščino, ki smo jo zasledili na družbenih omrežjih, a tokrat smo do nje precej skeptični. Priprava jedi namreč zahteva kar 15 ur. Avtorica videa sicer obljublja, da je vredno, rezultat naj bi bile namreč božansko hrustljave krompirjeve paličice, ki se kar topijo v ustih.

Le kaj bi lahko s krompirjem počeli 15 ur, se sprašujete? Seveda ne gre za čas aktivne priprave – največ tega nam bo vzelo hlajenje slojev lističev, ki jih zložimo v pekač, obtežimo in za več ur postavimo v hladilnik. Ste za to, da damo receptu priložnost?

Če ste na zgornje vprašanje odgovorili pritrdilno, naj vam postrežemo z napotki priprave, ki gre takole: krompir najprej olupimo in s pomočjo mandoline naribamo na tanke lističe. V posodi jih solimo in prelijemo z mastjo živalskega izvora. V videu avtorica uporabi govejo, lahko pa posežete tudi po svinjski. Najverjetneje bi se lahko poslužili tudi oljčnega olja, a bo okus končnega izdelka manj intenziven. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, lističe zložimo v lično skladovnico. Slednjo  še prekrijemo s papirjem in obtežimo s konzervami. Pekač postavimo v hladilnik, kjer naj krompirjeva zloženka počiva toliko časa, da se mast popolnoma strdi.

Zloženko nato prevrnemo iz pekača, jo narežemo na paličice in ocvremo v vročem olju, da so njihovi robovi zlato rjave barve. Popivnamo s papirnatimi brisačkami in postrežemo z najljubšo omako.

Preberite še: To je ena najboljših in najbolj preprostih slovenskih krompirjevih jedi

Fotografija: arinahabich/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana