
Shranke bomo vsak teden pripravljali z blogerko Klaro Avsenik, tukaj pa je njen prvi recept.
Buč je poleti v izobilju in jaz sem jih uporabila na malo drugačen način, kot smo vajeni: v marmeladi. Ta sladka aromatična stvaritev bo odlična na kosu kruha z maslom ali pa kot preliv po sladoledu ali pecivu.
Sestavine
– 3 kg bučk, olupljenih, očiščenih ter naribanih
– 2 l vode
– 170 g ingverja, olupljenega in naribanega
– 4 bio pomaranče
– 4 bio limone
– 2 kg želirnega sladkorja
Priprava
1. Večer pred pripravo marmelade namočimo limone in pomaranče v osoljeno vodo, zato da bodo čim bolj čiste.
2. Pomaranče in limone narežemo na tanke rezine. Uporabimo lahko tudi lupino dveh pomaranč in ene limone, lahko pa vse, a bo marmelada malo bolj grenka.
3. Bučo, vodo, ingver, pomaranče in limone damo v večjo posodo in kuhamo približno pol ure, da so lupinice agrumov mehke.
4. Dodamo sladkor, dobro premešamo in kuhamo še kakšno uro, da se marmelada zelo zgosti.
5. Nadevamo v čiste kozarce za vlaganje, zapremo ter postavimo na toplo mesto.