
»Zmešanica« sadja, zelenjave, sladkorja pa tudi kisa.
Spominjajo na priljubljene omake, ki jih lahko v trgovinah kupimo kot dodatek k riževim jedem. Ustvarila sem takega, ki bo popestril tudi kakšen sendvič ali meso. Rozine pripomorejo k sladkosti, ingver k aromatičnosti, zelenjava pa k teksturi. Čeprav večina slovenskih gospodinjstev (še) ne pozna teh čudovitih omak, pa so sestavine povsem vsakdanje in ni razloga, da jih ne bi pripravili tudi sami.
Sestavine
– 500 g rdeče paprike
– 200 g kumar
– 300 g čebule
– 200 g ingverja (olupljenega)
– 200 g rozin
– 8 dl vinskega kisa
– 500 g rjavega sladkorja
– 3 žličke soli
Priprava
1. Pripravimo vse sestavine: rdečo papriko in kumare narežemo na kocke, čebulo na polovične kolobarčke, ingver naribamo.
2. Vse sestavine razen sladkorja in soli stresemo v večji lonec. Zavremo in pokrito kuhamo okoli 30 minut.
3. Dodamo sladkor in sol ter odkrito kuhamo dobrih 30 minut oziroma dokler se večina tekočine ne pokuha.
4. Čatni nadevamo v čiste kozarce za vlaganje, jih dobro zapremo ter pustimo čez noč pokrite z odejo.
Namigi
Odlično se poda k rižu, v sendviče ter k mesu. Če imate zelo radi ingver, ga dodajte še več. Kot vidite na fotografiji, sem čatni kombinirala z rižem basmati ter rezanci iz bučk. Dodala sem še pražene lešnike. Najboljši bo po enem mesecu, saj se bodo okusi lepo povezali, v shrambi pa bo obstal vsaj dve leti.
Naslovna fotografija: Klara Avsenik