Vlaganje s Curry and Love: Kislo zelje v mikrokoličinah

Večina je prepričana, da se zelje kisa le v velikih čebrih, Klara Avsenik pa nam je pripravila recept za kisanje v mikroporcijah.

Kislo zelje se je v moji glavi vedno povezovalo z našo kletjo, ogromno kadjo in staro mamo, ki ga je kisala. Sama o postopku nisem vedela kaj dosti, a vedno sem imela občutek, da gre za zapleten proces, ki se ga lahko lotiš le, če si vešč kmetovalec. A kmalu se mi je posvetilo, da temu ni tako. Ugotovila sem, da ga lahko kisam tudi v mikroporcijah, nato pa te priročno shranim v hladilniku. Ker sem velika ljubiteljica kislih jedi, ga seveda naredim nekaj kozarcev naenkrat, da ga lahko dodajam povsod. Ima pa kislo zelje še en velik plus: izredno zdravo je in z njim boste v telo vnesli veliko veselih probiotikov.

Sestavine

– 1 kg zelja (rdečega ali zelenega)
– 1 žlička in pol soli
– 1 žlička semen kumine
– 1 žlička popra v zrnu (po želji)
– žlička gorčičnih semen (po želji)

Priprava

1. Ker bo zelje fermentiralo, je pomembno, da je vse, kar uporabljamo, čisto. Tako litrski kozarec za vlaganje (ali več manjših) pred uporabo dobro operemo.

2. Zelje narežemo na tanke trakce ter mu dodamo sol. Masiramo ga s soljo približno 5 minut, da začne spuščati vodo.

3. Vmešamo popraženo kumino, poper in gorčična semena.

4. Damo ga v kozarec za vlaganje in dobro potlačimo ter dolijemo morebitno vodo, ki je ostala v skledi.

5. Zelje je dobro obtežiti, saj mora biti ves čas prekrito z vodo. Lahko ga obtežimo s kozarcem, polnim kamenčkov, ali vodo.

6. Ko imamo vse to pripravljeno, kozarec prekrijemo z gazo in zatesnimo z gumico. Ne želimo namreč, da pridejo blizu kakšne smeti.

7. Zelje postavimo v hladen in temen prostor ter ga prvi dan vsake toliko potlačimo s čisto žlico. V prvih 24 urah mora spustiti že toliko vode, da plava pod tekočino. Če ne, dolijemo 1 deciliter vode, zmešane s pol žličke soli.

8. Tako pripravljeno zelje naj počiva vsaj tri dni, odvisno koliko fermentiranega si želimo. Vsak dan ga poskusimo, in ko bo okus tako, kot si želimo, ga shranimo v hladilnik.

Namigi

Pokrito fermentirano zelje lahko hranite v hladilniku vsaj dva meseca.

Kdo bi si mislil, da je lahko kislo zelje veliko več kot le dodatek h klobasam. Dodajte ga v solate, v sendviče, hamburgerje ali pa ga jejte kot hladno prilogo ob glavnih jedeh. Ustvarjajte!

Fotografije: Klara Avsenik

Preberite še: Bučna marmelada s citrusi in ingverjem

Klara Avsenik

Moja kuhinja je malo v Ljubljani, v študentskem stanovanju, kjer si moj ekonom lonec deli mesto s cimrovimi praznimi steklenicami cvička. Moja kuhinja je malo v Straži, kjer mami z vrta nosi polne košare zelenjave, da kuhava 'hrano brez imena'. Moje kuhinje pa so še drugje po svetu, kamorkoli me že odnese. Stičišče vsega je moj blog Curry and Love.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana