Odprta Kuhinja

Vse to lahko naredite iz lističev za lazanjo

kasia2003/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ne glede na to, koliko plasti ima lazanja, se nam zdi, da celega paketa testenin zanjo nikoli ne porabimo v celoti.


Ravno iz tega razloga se danes ukvarjamo z vprašanjem, kaj bi iz testeninskih plasti za lazanjo še lahko naredili. Slednje namreč ne delamo vsak dan, tudi ne teden, testenine pa se brez težav na meniju znajdejo večkrat. Zato spodaj nizamo ideje, kaj vse lahko iz teh okusnih ploskvic še naredimo, da nam v kuhinjskih omaricah ne bodo ostajale na pol prazne škatlice.

Hitre zeljne krpice


Predvidevamo, da prva asociacija na testenine za lazanjo niso bile krpice, zato smo še toliko bolj navdušeni, da vas lahko presenetimo s tem hitrim receptom, ki ima v resnici bolj tradicionalno slovenski kot pa italijanski priokus. Jed se je pogosto pripravljala ob koncih tedna, saj se je ročno delalo testo in se ga rezalo na majhne kvadratke. Tale različica pa je bolj moderna in omogoča, da si uteho iz otroštva privoščimo tudi med tednom. Trika se skrivata v kupljenem testu za lazanjo in kuhanju v enem loncu.

Pesto zloženka


Tudi tale recept je čisto preprost, pripravili pa ga bomo iz sestavin, ki nam ostajajo v hladilniku. Recimo, da nam je tokrat ostalo malo paradižnikove mezge in nekaj žlic pesta v kozarcu. Na zalogi imamo še nekaj piščanca in manjši presežek mlade špinače. Tudi nekaj sira se najde. Verjetno že veste, kam merimo. V pekač bomo v plasteh zložili lističe za lazanjo, premazali jih bomo s pestom in prelili s paradižnikovo omako. Med sloje bomo dodali v ponvi popečenega piščanca in ga potresli s špinačo. Na koncu bomo vse skupaj potresli s sirom in spekli v pečici.

Špinačne rolice


Testenine za lazanjo smo torej že zložili, pa tudi nalomili. V tem receptu pa jih bomo zvili, zato jih moramo najprej zmehčati v vreli vodi. V posodi bomo zmešali špinačo in rikoto, primešali še riban sir in začinili z muškatnim oreščkom. Polnilo bomo na debelo namazali na testeninske plasti, nato pa jih zavili v polžke. Vse skupaj bomo lično zložili v pekač, za piko na i pa prelili s paradižnikovo mezgo. Nato naj se vse skupaj speče v pečici, kjer se bodo okusi odlično povezali, zgornja plast pa bo dobila hrustljavo skorjico.

Zajtrk lazanja


Ste kdaj pomislili, da bi si testenine privoščili za zajtrk? Morda na kakšnem drugem koncu sveta, kajne? Pa vendar lahko iz ostankov lazanje pripravimo odličen in zelo hranilen jutranji obrok. Med sloje testenin bomo naložili jajca, ki jih lahko zmešamo s kislo smetano, kremnim sirčkom ali rikoto. Dodamo še sir in poljubne priloge. Od zelenjave do sesekljane slanine. Vse skupaj nato spečemo v pečici in krasna zajtrk zloženka bo hitro nared. Sploh, če jo boste pripravili kar v modelčkih za mafine.

Enolončnica


Ugotovili smo torej že, da se testenine odlično odrežejo v družbi različnih omak, izjemne pa so tudi gratinirane v pečici. Kam bi jih lahko še vmešali? V juho! Sloje za lazanjo lahko nadrobimo na različno veliko kose in oblike ter z njimi obogatimo najrazličnejše enolončnice, ki bodo na ta način še bolj krepke in zadovoljive.

Lističi s klobaso


Ste kdaj uporabili klobaso kot glavni vir beljakovin v jedi, ki sicer temelji na testeninah? Čeprav smo pri nas pogosteje vajeni družbe mletega mesa, boste naravnost presenečeni, kako pogosto zgornji predlog pripravljajo Italijani. Nadrobite torej testenine v poljubne oblike in jih skuhajte, nato pa zabelite na popraženi podrti klobasi in zaokrožite z nekaj kapljicami smetane. Navdušeni boste!

Zloženke


Vseeno ne moremo mimo značilne oblike testenine, ki jo kljub drugim možnostim velja uporabiti za slojevito zlaganje v pekač. A ker vseeno nočemo zgraditi klasične lazanje, bomo bolj inovativni pri polnilih. Saj veste, testenine se lahko kombinirajo praktično z vsem in če jih po vrhu vsega še zapečemo v pečici ... Je sploh lahko še kaj bolj okusnega? Skratka, lazanjo lahko naredite na mehiški način in ji dodate koruzo, fižol ter malce pekočega. Tudi na ribjo različico se lahko obrnete in testenine obložite s porom, maskarponejem in lososom. Da ne omenjamo vse mogoče zelenjave, ki jo v teh dneh lahko kupimo na tržnici! Možnosti so neomejene!
Preberite še: Preproste testenine, za katere pravijo, da so bolj okusne od sočne lazanje

Fotografija: kasia2003/Getty Images
Datum Objave: 27.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

testeninelazanjazloženkelističi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.