Začinjena juha s sladkim krompirjem in lečo

Brezmesna enolončnica, ki je ob spremljavi dobrega domačega kruha lahko samostojen obrok.

Sestavine

  • 2 žlici kokosovega olja
  • 2 večji čebuli
  • 2 stroka česna
  • žlička garam masale
  • pol žličke kurkume
  • četrt ali pol žličke kajenskega popra
  • 2 žlici tamarija ali sojine omake
  • 20 g svežega ingverja (žlica)
  • 300 g sladkega krompirja (večji sladki krompir)
  • 100 g navadnega krompirja (dva krompirja)
  • 150 g korenja (dva večja korenčka)
  • 400 g leče (pločevinka)
  • liter vode

Priprava

1. Čebulo narežemo na trakove, ingver in česen pa na drobno nasekljamo.

2. Krompir, sladki krompir in korenje narežemo na manjše koščke. V veliki posodi segrejemo kokosovo olje in na njem pražimo čebulo, dokler ne postane prozorna.

3. Dodamo česen, ingver in začimbe. Pražimo še kakšne pol minute, potem pa zalijemo s tamarijem, da se začimbe ne zažgejo. Ko tamari izhlapi, dodamo narezano zelenjavo in jo dušimo 3–4 minute, da se malo zmehča. Nato jo zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut do mehkega.

4. Ko je zelenjava kuhana, je odvzamemo približno dve zajemalki in damo na stran. Preostalo zelenjavo s tekočino pretlačimo. Ko je juha gladka, vmešamo še koščke zelenjave in lečo.

5. Juho pristavimo nazaj na ogenj, da se leča malo pogreje.

Namig: Če nimate garam masale in kurkume, ju lahko nadomestite z dvema žličkama karija v prahu.
Priporočamo tudi: Sodobna kuhinja v modri barvi

Recept in fotografija: Anže Petelinšek

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana