Odprta Kuhinja

Zagorski štruklji

Odpri galerijo
A+   A-
Domači so najboljši.


Sestavine


Vlečeno testo
- 500 g moke
- 2 jajci
- 50 ml olja
- sol

Nadev
- 500 g skute
- 1 jajce
- sol

Preliv
- 2 lončka kisle smetane
- 3 jajca
- sol

Priprava


1. Naredimo vlečeno testo: jajci razžvrkljamo s soljo in ju zlijemo v moko. Dodamo vodo in olje. Zmešamo in dobro pregnetemo, da dobimo gladko osnovo za vlečeno testo. Oblikujemo ga v hlebček, pokrijemo s prtičem in pustimo počivati 20 minut. Razvaljamo ga na pomokani delovni površini, nato pa razvlečemo.

2. Za nadev vse sestavine dobro premešamo. Razvlečeno testo na eni strani namažemo z nadevom, ki ga razporedimo v približno 20 cm širok pas. Del testa, na katerem ni nadeva, pokapamo z oljem. Od strani, kjer je nadev, začnemo testo s pomočjo prta zvijati v zavitek.

3. Tega razdelimo na manjše kose in jih zložimo v pomaščen pekač. Pečico segrejemo na 210 stopinj Celzija in štruklje pečemo 10 minut, nato jih prelijemo s smetanovim prelivom in pustimo še 10 minut, da dobijo lepo rjavo barvo. Najbolje je, da jih pečemo v lončeni posodi.
Opomba: Zagorski štruklji so lahko slani ali sladki.

Poizkusite še: Medeni drobljenec z nektarinami

Recept: Rudi Mlinarič iz gositlne Pugelj v Ždinji vasi
Fotografija: Janko Mavec
Datum Objave: 30.8.2018 ob 07:08

Več iz te teme:

štrukljizagorski

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja