Zajčji ragu z zelenjavo in šampinjoni

Dve možnosti: zajca obožujete ali črtite.

Sestavine

– 1 kg zajca, 3 žlice oljčnega olja
– velika čebula, 2 stroka česna
– 3 srednje veliki korenčki
– 2 stebli stebelne zelene
– 10 dag graha
– 50 dag šampinjonov
– 0,5 l jušne osnove, 1,5 dl belega vina
– 2 žlici paradižnikove mezge
– žlička mlete rdeče paprike
– 50 g masla, sol, poper
– lovorjev list
– 4 brinove jagode
– žlička suhega timijana
– manjši šopek svežega peteršilja

Priprava

1. Zajca najprej operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Razrežemo ga na 8 do 10 kosov, lahko tudi več ali manj.

2. Posolimo in popopramo. V večjem loncu meso popečemo na olju na obeh straneh – toliko časa, da zlato rumeno porjavi – in predenemo na krožnik.

3. Sesekljamo čebulo, olupimo in na koleščke narežemo korenje in stebelno zeleno. Šampinjone očistimo in narežemo na četrtine, operemo grah.

4. V loncu, v katerem smo pekli meso, prepražimo čebulo, dodamo narezano korenje, stebelno zeleno, šampinjone in grah. Ob stalnem mešanju vse skupaj na hitro prepražimo (2–3 minute), dodamo strta stroka česna, mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo, dodamo meso, začinimo z lovorjevim listom, timijanom in brinovimi jagodami. Vse skupaj zalijemo z vinom. Pokuhamo in po 10 minutah zalijemo z 0,5 l jušne osnove. V pokritem loncu kuhamo na zmanjšanem ognju še kakšnih 45 minut. Na koncu dodamo kocko masla in premešamo.

5. Peteršilj operemo in otresemo ter čisto na drobno sesekljamo. Preden postavimo na mizo, ragu potresemo s sesekljanim peteršiljem. Kot prilogo lahko ponudimo testenine, kruh, krompir …

Namig: Tisti, ki ljubite pekoče, lahko začinite tudi s kajenskim poprom ali kakšno bolj ognjeno začimbo.
Poizkusite še: Burger

Fotografija in recept: Daniel Vincek

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed