Zajtrk po receptu Gorenjke, ki je bila svetovna prvakinja v kolesarjenju

S takšnim zajtrkom boste dan začeli kot zmagovalci.

Gorenjka Laura Šimenc, nekdanja svetovna amaterska prvakinja v kolesarjenju in večkratna zmagovalka slovenskih dirk, med drugim tudi Maratona Franja in spektakularnega vzpona s poniji na Vršič, nam je že pred časom narekovala super recept za zajtrk. Pripravljen je hitro in iz le nekaj sestavin. Morda ni odveč omeniti še tega zlata vrednega nasveta: če uporabimo lokalne sestavine, pri čemer mislimo predvsem na slovenski med, solni cvet in albuminsko skuto iz najbližje sirarne, bo zajtrk, ki ga sestavimo v le nekaj minutah, naravnost imeniten! A ne le zajtrk – tako postrežena skuta se lahko spremeni celo v fino malico ali večerjo.

Kaj je albuminska skuta

Naša avtorica Mojca Koman je strnila nekaj besed o albuminski skuti oziramo rikoti. Na alpskih planinah, sploh kje v Posočju, in na Primorskem vas bodo imeli za meščanskega nevedneža, če boste omenjali kot skuto kaj drugega kot tisto iz segrete sirotke, ki je zanje edina prava. Imenujejo jo še sladka, planšarska oz. albuminska skuta ali rikota, ricotta, kar je italijanski izraz. Ne gre za pretirano varčnost, ampak znanje, saj so v sirotki, ki odteče pri proiz­vodnji sira, lahko prebavljive in visoko hranljive beljakovine albumini in škoda bi jih bilo zavreči. Rikota ni kisla. Če jo med odcejanjem dajo v oblikovala, jo je pozneje mogoče rezati na rezine in popeči v ponvi ali na žaru. S ščepcem soli je slastna, nadrobite pa jo lahko tudi po testeninah ali v juho, ko potrebujete malce beljakovinskega dodatka. Odlična je v kombinaciji z nepasirano skuto v piti, če želite omiliti njen kiselkasti okus.

Skuta z lešniki za zajtrk zmagovalcev

Za 1 osebo.

  • 3–4 žlice albuminske skute
  • 6 praženih lešnikov
  • 1 žlica medu
  • solni cvet

Priprava

1. Albuminsko skuto razdrobimo v skodelico.

2. Nanjo posujemo na grobo narezane lešnike.

3. Dodamo med in ščepec solnega cveta.

Dober tek!

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana