Odprta Kuhinja

Zamaščene posode nikar ne pomivajte z vročo vodo

Odpri galerijo
A+   A-
Ste tudi vi izbuljili oči ob tem naslovu? Mi še kar ne vemo, kaj bi si mislili, saj ravno to vedno počnemo, a razlaga strokovnjaka zveni logično.Vroča voda je ključna pri čiščenju, a ne, ko gre za odstranjevanje maščobe s kozic in ponev. Takrat morate odpreti mrzlo vodo, je v pogovoru na portalu The Kitchn zatrdil Doyle James, vodja podjetja Mr. Rooter Plumbing, specializiranega za odtoke in kanalizacije.

Zakaj je hladna voda pravzaprav najboljša izbira pri ročnem pranju mastnih ali maščobnih ostankov s kuhinjske posode? Vroča voda topi maščobo, ki se nato ohladi in naloži v ceveh in sčasoma povzroči zamašitev. James pojasnjuje, da hladna voda deluje ravno obratno: ohranja maščobo trdno, tako da lahko s pomočjo gravitacije in curka enostavno potuje po ceveh, ne da bi jih zamašila.

A to nikakor ne pomeni, da lahko s pomočjo mrzle vode spiramo velike količine maščobe. Strokovnjak za odtoke zato priporoča naslednje: do umivalnega korita mora priti čim manj maščobnih ostankov, zato posodo najprej čim bolj obrišite s papirnato servieto ali časopisnim papirjem.

In da ne pozabimo: seveda vedno operiramo tudi z ohlajeno posodo, sicer jo lahko hitro poškodujemo. Po cvrtju vedno počakamo, da se maščoba ohladi. Večje količine ne zlivamo v straniščno školjko ali na kompost. Shranjujemo jo v plastenki, namenjeni za to, ki jo, ko je napolnjena, odpeljemo v zbirni center.
Priporočamo še: Naravni triki, s katerimi boste odgnali neprijeten vonj iz kuhinjskega odtoka

Naslovna fotografija: undrey/Getty Images

 
Datum Objave: 18.8.2021 ob 12:08

Več iz te teme:

maščobaodtokumivanje posodehladna voda

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja