Zapečena ajdova kaša s skuto in jabolki

Ajda je rešila Slovence gotove lakote – zelo starodavna jed.

Priprava: 15 minut; čas peke: 20–25 minut.

Sestavine

– 150 g ajdove kaše
– 0,5 l mleka
– 2 žlici kisle smetane
– 150 g skute
– jajce
– 3 žlice sladkorja
– muškatni orešček, cimet
– 3 jabolka
– po želji pest namočenih rozin, grobo mleti oreščki

Priprava

1. Mleko zavremo in vanj zakuhamo oplaknjeno ajdovo kašo. Kuhamo 10 minut, nato pokrijemo in pustimo, da kaša nabreka naprej. Napol ali povsem ohladimo.

2. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Manjši model namastimo.

3. H kaši dodamo sladkor, začimbe, pretlačeno skuto, vse dodatke po okusu in razžvrkljano jajce. Nazadnje čez vse naribamo jabolka, preložimo v model, pogladimo in postavimo v segreto pečico.

4. Pečemo 20–25 minut. Ponudimo še toplo po (klasično petkovi) fižolovi juhi z nekaj zelenjave in rezanci, po želji prelito s sadnim sokom.

Različica: Poleg jabolk dodajte še hruške, uporabite sadje iz kompota (marelice, breskve) ali zamrznjeno jagodičje.

Naredimo vnaprej: Ajdovo kašo skuhajte vnaprej in shranite v hladilniku. Vsaj pol dela je prihranjenega.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana