
Izberite sir krepkega okusa.
Priprava: 10 minut; čas peke: 15–20 minut.
Sestavine
– 750 g bučk
– 1–2 čebuli
– 2 stroka česna
– žlica masla
– peteršilj, majaron, bazilika
– sol, poper
– 6 jajc
– 1 dl sladke smetane
– 100 g aromatičnega poltrdega sira
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model namastimo.
2. Česen grobo narežemo, čebulo narežemo na tanke kolobarje, bučke pa na kocke. V globlji ponvi ali kozici na žlički masla na hitro popražimo čebulo, dodamo česen, da zadiši, nato na vse stresemo bučke in med mešanjem kakšno minuto dušimo.
3. Odstavimo, začinimo s soljo, poprom in zelišči ter vse skupaj stresemo v model. Posebej v skledici razžvrkljamo jajca s smetano, vmešamo nariban sir in s tem prelijemo bučke. Postavimo v pečico, da jajca zakrknejo in se površina zlato zapeče, približno 15–20 minut. Ponudimo kot samostojno jed s kruhom, zraven se prileže paradižnikova solata s čebulo.
Različica: Med bučke dodajte gobice. Pred nekaj dnevi sem dobila prikupne lisičke, jih pomešala med bučke – zares božanski okus. Naredimo vnaprej: Enako kot za četrtkovo jed: v bistvu lahko, čeprav je jed najboljša pravkar spečena.
Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice
Fotografija: Krištof Koman