Zapečene bučke z jajci in sirom

Izberite sir krepkega okusa.

Priprava: 10 minut; čas peke: 15–20 minut.

Sestavine

– 750 g bučk
– 1–2 čebuli
– 2 stroka česna
– žlica masla
– peteršilj, majaron, bazilika
– sol, poper
– 6 jajc
– 1 dl sladke smetane
– 100 g aromatičnega poltrdega sira

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model namastimo.

2. Česen grobo narežemo, čebulo narežemo na tanke kolobarje, bučke pa na kocke. V globlji ponvi ali kozici na žlički masla na hitro popražimo čebulo, dodamo česen, da zadiši, nato na vse stresemo bučke in med mešanjem kakšno minuto dušimo.

3. Odstavimo, začinimo s soljo, poprom in zelišči ter vse skupaj stresemo v model. Posebej v skledici razžvrkljamo jajca s smetano, vmešamo nariban sir in s tem prelijemo bučke. Postavimo v pečico, da jajca zakrknejo in se površina zlato zapeče, približno 15–20 minut. Ponudimo kot samostojno jed s kruhom, zraven se prileže paradižnikova solata s čebulo.

Različica: Med bučke dodajte gobice. Pred nekaj dnevi sem dobila prikupne lisičke, jih pomešala med bučke – zares božanski okus. Naredimo vnaprej: Enako kot za četrtkovo jed: v bistvu lahko, čeprav je jed najboljša pravkar spečena.

Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana