Danes za kosilo: Zapečene bučke z jajci in sirom

Izberite sir krepkega okusa.

Priprava: 10 minut; čas peke: 15–20 minut.

Sestavine

– 750 g bučk
– 1–2 čebuli
– 2 stroka česna
– žlica masla
– peteršilj, majaron
– bazilika, sol, poper
– 6 jajc
– 1 dl sladke smetane
– 100 g aromatičnega poltrdega sira

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Model namastimo.

2. Česen narežemo grobo, čebulo na tanke kolobarje, bučke pa na kocke.

3. V globlji ponvi ali kozici na žlički masla na hitro popražimo čebulo, dodamo česen, da zadiši, nato na vse stresemo bučke in med mešanjem 1 minuto dušimo. Odstavimo, začinimo s soljo, poprom in zelišči ter vse skupaj stresemo v model.

4. Posebej v skledici razžvrkljamo jajca s smetano, vmešamo nariban sir in s tem prelijemo bučke. Vstavimo v pečico, da jajca zakrknejo in se površina zlato zapeče, za približno 15–20 minut.

5. Ponudimo kot samostojno jed s kruhom, zraven se prileže paradižnikova solata z baziliko.

Različica: Bučke ali buče? Na našem vrtu so letos zrasle buče patišon, čeprav naj bi posadili buče hokaido. Hja, buče, ki so zanimive oblike in imajo povsem belo meso, so imenitno nadomestilo za takšne jedi, kot je ta. Samo semenje odstranite, lupino pa obdržite.

Ali ste vedeli: kako najlaže presodite, kaj naj z lupino buč(k)? Lupino poskusite predreti z nohtom na prstu. Če gre zlahka, potem buče ni treba olupiti, saj se bo med kuho dovolj zmehčala. Če pa je z nohtom ne morete predreti, potem lupino odstranite.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Omaka iz poletnih bučk

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.