Danes za kosilo: zavitki presenečenj

Iz ostankov okusnih jedi.

Priprava: 10 minut; počitek: 15 minut; čas cvrtja: 2 minuti.

Sestavine

Testo
– 400 g moke, 2 žlici olja, jajce
– žlička soli, kozarec tople vode

Nadev
– pečenka, salama, klobasa, blanširana zelenjava, čebula, oljke, kapre, sir, začimbe po okusu
– olje za cvrtje

Priprava

1. Iz moke, soli, olja, jajca in tople vode zgnetemo vlečeno testo. Dodamo toliko vode, da se testo lepo gnete in se ne prijemlje delovne površine. Dobiti moramo malo trše testo kot za zavitek. Oblikujemo hlebček, ga damo v posodo, pokrijemo in pustimo počivati 15 minut.

2. Sestavine za nadev narežemo na manjše kose. Lahko jih pomešamo med seboj v enoten nadev ali pustimo ločene in jih bomo po mili volji sestavljali. Potem bo vsebina vsakega žepka res presenečenje.

3. Spočito testo razdelimo na več kosov. Delovni pult pomokamo in na njem kos testa tanko razvaljamo, vendar ne razvlečemo.

4. V ponev nalijemo olje in ga previdno segrejemo.

5. Z narobe obrnjeno skodelico izrežemo krog premera največ 10 centimetrov (ali testo razrežemo na kvadrate) in na sredino kroga naložimo za žlico izbranega nadeva. Testeni krog prepognemo, robove testa malenkost stisnemo in nadev potlačimo. Zvitek takoj vstavimo v vroče olje in hrustljavo ocvremo. Delamo hitro.

6. Ponudimo po blitvini juhi kot glavno jed s solato iz prvega letošnjega kislega zelja, ki smo ga pomešali s strtim strokom česna in zabelili z bučnim oljem.

Nasvet: Testo lahko pripravite tudi dan prej in ga shranite v hladilnik.
Različica: V bistvu je jed sama polna različic, saj je nadev odvisen od zalog in ostankov v hladilniku.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: toč s klobaso

 

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.