
Slastni in zapeljivi.
Priprava: 15 minut; čas cvrtja: 10–15 minut.
Sestavine
– 250 g pšeničnega zdroba
– liter mleka
– 2 jajci
– žlička soli
– 2 korenčka, peteršilj
– 150 g drobtin
– olje za cvrtje
Priprava
1. Mleko osolimo in zavremo.
2. Medtem naribamo korenje in ga prihranimo. Peteršilj drobno sesekljamo.
3. V vrelo mleko zakuhamo pšenični zdrob in med mešanjem kuhamo 2 minuti. Kuhanega odstavimo, še med vročega vmešamo naribano korenje, jajci in peteršilj. Malo ohladimo.
4. Pripravimo si posodico z drobtinami. Z žlico zajemamo ohlajeno zmes, z vlažnimi rokami oblikujemo svaljke in vsakega povaljamo v drobtinah.
5. V večji širši posodi segrejemo olje ali drugo maščobo za cvrtje in v njem svaljke nežno ocvremo. Ponudimo jih z golažem in zeljno solato.
Opomba: To je klasičen recept s. Vendeline, le da sem v zmes dodala nariban korenček. Lahko ga izpustite ali nadomestite s sesekljano špinačo, če ste ljubitelji zelenega.
Naredimo vnaprej: Prav nobene težave ne vidim v tem, da bi kroketke oblikovali vnaprej in jih na pladnju shranili v hladilnik. Tudi kot zaloga v zamrzovalniku bi šlo.
Priporočamo še: Testenine z brokolijem in sardinami
Fotografija: Krištof Koman