Zeleni paradižnikov džem z ingverjem in vanilijo

Med vsemi nas je ta recept najbolj navdušil. Odlična priložnost, da porabite do zadnjega vse paradižnike, jeseni obsojene na gnitje.

Sestavine

– 2 kg nedozorelih paradižnikov
– sladkor (za polovico teže paradižnika, potem ko smo ga očistili)
– 5 cm dolg kos ingverja (olupljen)
– strok vanilje
– sok 1 neškropljene pomaranče

Priprava

1. Paradižnike najprej prerežemo na pol in stisnemo, če vsebujejo veliko vode. Potem jih narežemo na majhne kocke in stehtamo ter odmerimo sladkorja za polovico teže paradižnika.

2. Zelo na drobno nasekljamo tudi ingver, razpolovimo vaniljev strok in postrgamo ven semena.

3. Vse to naložimo v svojo najljubšo posodo za pripravljanje marmelade in prilijemo pomarančni sok. Ogenj povečamo, tako da hitro zavre, ob čemer ves čas mešamo, potem pa zmanjšamo, da počasi vre naprej tako dolgo, da izpari odvečna tekočina in zaznamo teksturo džema, kar lahko traja tudi dve uri. Pomagamo si lahko s klasičnim poskusom: nekaj džema kanemo na mrzel krožnik, če se strdi, je pripravljen. Lahko pa se odločimo tudi za manj trdno obliko namaza.

4. Pripravimo kozarčke in pokrovčke: temeljito jih operemo, posušimo s krpo in potem v pečici na 110 stopin­jah segrevamo do 10 minut.

5. Vroče napolnimo s paradižnikovim džemom, zatesnimo s pokrovčki, ki smo jih zelo dobro osušili, obrnemo na glavo in počasi ohlajamo.

Namig: Pokrovčkov ne dajemo v pečico, ker jim bo vročina spremenila obliko in ne bodo več tesnili.
Preberite še: 5 znakov, da stojite pred dobro restavracijo

Recept je nastal v sodelovanju s Kult 316.

Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed