Odprta Kuhinja

Zelenjavni boršč

A+   A-
Odlična juha iz rdeče pese, ki bi si jo lahko večkrat privoščili. Priporočamo recept!



Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine


- četrt glave belega zelja
- 2 veliki rdeči pesi – kuhani ali surovi
- srednje velik krompir, korenček
- manjša čebula, 2 žlici olja, sol, poper
- 2 žlici paradižnikove mezge ali pol pločevinke vloženega paradižnika
- list lovorja, sok pol limone
- približno 1,5 l jušne osnove ali vode, kisla smetana

Priprava


1. Krompir olupimo in narežemo na kose. Stresemo ga v jušni lonec, prilijemo malo jušne osnove, le toliko, da ga voda pokrije, in kuhamo 5 minut.

2. Na rezance narežemo zelje in dodamo h krompirju. Prilijemo del jušne osnove in kuhamo 5–10 minut.

3. Medtem grobo naribamo korenček, rdečo peso narežemo na palčke, čebulo narežemo na tanke rezine.

4. Posebej v kozici segrejemo olje, dodamo korenje, peso, čebulo in previdno nad srednje močnim ognjem pražimo 5 minut. Nato dodamo paradižnik, premešamo in vso zelenjavo stresemo h krompirju.

5. Prilijemo preostanek jušne osnove, da dobimo primerno gosto/redko juho. Začinimo s soljo, poprom, lovorjem. Prilijemo limonov sok in spet zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo še največ 5 minut. Po okusu dosolimo in prilijemo še nekaj kapljic limonovega soka.

6. To okusno in zdravo juho postrežemo z žličko kisle smetane za začetek obroka, po njej pa jajčno sladko ali slano omleto (frtaljo) z zelišči.
Opomba: V tej juhi uporabite surovo ali že kuhano rdečo peso. Kuhano je laže narezati na palčke, surovo pa grobo naribati, kot korenček.

Različica: Dodajte kuhan fižol in dobite imenitno enolončnico. V sezoni začinite s svežim koprom.

Naredimo vnaprej: Seveda, brez težav skuhate vnaprej.

Preizkusite še: Pečen fižol s panceto

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 16.2.2018 ob 07:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: