Zelenjavni pire in segedin

Baby pire tudi velikim v zadovoljstvo.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

Pire
– 3 krompirji, 2 rdeča korenčka
– pol zelene, manjša koleraba
– sol, žlica masla
– pol skodelice mleka

Segedin
– 0,5 kg kislega zelja
– 0,5 kg svinjskega mesa
– 3 žlice paradižnikove mezge
– brinove jagode, poper sol, lovor

Priprava

1. Meso narežemo in ga v loncu na hitro opečemo. Dodamo kislo zelje, mezgo, lovor, strte brinove jagode, poper, rahlo solimo. Prilijemo kozarec vode, zavremo in pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 30 minut.

2. Pire: krompir, zeleno in kolerabo olupimo, narežemo in stresemo v lonec. Korenček po potrebi le ostrgamo in prav tako narezanega stresemo v lonec. Prilijemo vodo, da pokrije zelenjavo, rahlo solimo in pokrito kuhamo 15–20 minut, da se zelenjava zmehča.

3. Mleko segrejemo. S kuhane zelenjave odlijemo odvečno vodo in jo pretlačimo z ročno tlačilko ali s paličnim mešalnikom, začinimo z maslom in počasi prilivamo toplo mleko, da dobimo primerno gost pire.

Namig: Segedin skuhajte v dvojni količini, da ga bo dovolj še za naslednji dan ob ocvrtem krompirju.
Naredimo vnaprej: Segedin gotovo, bo celo še boljši naslednji dan. Za pire pa nisem tega mnenja – res raje ne.
Nasvet: Kadar kuhate zelenjavo za pire, ne potrebujete veliko vode. Dovolj je, če je zelenjava le napol pokrita in se bolj duši kakor kuha v pokritem loncu. Saj jo boste pretlačili, kajne? Kar vode še ostane, jo porabite za zgoščevanje omak, za juhe, enolončnice.
Poizkusite še: Gratinirana krompirjeva zloženka

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed