Če imate glavo zelja, skuhajte to krepčilno jesensko juho

Dnevi so vse hladnejši, želja po kosilu na žlico pa toliko bolj močna.

Da pozdravimo jesen, smo tokrat pripravili odličen recept za krepko mineštro, ki jo, kakopak, skuhamo v enem loncu. Izjemno hranilna je, beljakovine nadomestimo z lečo. Glavno vlogo bo prevzelo sveže zelje, ki ga je v tem času na pretek, seveda pa ne bo manjkalo tudi druge zelenjave.

Čeprav si morda ne bi mislili, da je lahko tako enostaven obrok bogato krepčilen, si upamo staviti, da boste zaradi aromatičnega okusa, za katerega poskrbijo paradižniki in raznovrstne začimbe, juhico od takrat, ko jo boste poskusili prvič, redno uvrščali na svoj jedilnik.

Enolončnica je krepka že sama po sebi, po želji pa vanjo lahko dodate tudi testenine. Predlagamo, da namesto rezancev vanjo nadrobite kar lističe za lazanjo. Tako lahko vedno porabite tistih nekaj ploščic, ki so ostale po pripravi italijanske zloženke, in na ta način obogatite ta čudoviti krožnik zelenjave tudi z ogljikovimi hidrati.

View this post on Instagram

A post shared by @vegan.healthy.plan

Zeljna juha

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 sesekljana majhna čebula
  • 3 sesekljani korenčki
  • 3 sesekljana stebla stebelne zelene
  • 3 stroki česna
  • 1 čajna žlička origana
  • pol čajne žličke kumine
  • pol čajne žličke paprike v prahu
  • ščepec kajenskega popra
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 5 skodelic jušne osnove
  • 1 konzerva pelatov
  • 1 skodelica rdeče leče
  • sesekljana majhna glava zelja
  • sok in lupinica polovice limone
  • sol in poper
  • šopek peteršilja

Priprava

1. V velikem loncu na srednje močnem ognju segrejemo olje. Čebulo, korenje in zeleno pražimo približno 5 minut, dokler se koščki ne zmehčajo.

2. Dodamo česen, origano, kumino, papriko in kajenski poper. Kuhamo še 1 minuto, nato dodamo paradižnikovo pasto in mešamo še dodatno minuto.

3. Vlijemo jušno osnovo, dodamo na kocke narezan paradižnik in rdečo lečo. Zelje dodajamo postopoma, tako da vsako serijo pritisnemo navzdol, da se potopi v tekočino.

4. Vse skupaj zavremo, nato zmanjšamo ogenj. Pokrito kuhamo 20 minut, občasno premešamo in po potrebi dolijemo še jušne osnove.

5. Na koncu v enolončnico iztisnemo še limonov sok in po vrhu naribamo limonovo lupinico. Po okusu solimo in popramo ter posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Preberite še: Tedenski jedilnik: legendarne slovenske jedi, ki se pogosto znajdejo na mizi

Fotografija: Tatyana Cheremukhina/Getty Images

Deloindom: Surova jajca v pasji prehrani: Da ali ne
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana