Jesenske žemljice, ki jih morate poskusiti

Jesensko obarvani kruhki so pripravljeni z bučnim pirejem in na obraz vedno privabijo nasmeh.

Ko za zajtrk zadiši po doma pečenem kruhu, se zgodi čarovnija. Začuda se brez težav vsi odločijo, da jutranjega obroka ne bodo izpustili. Te žemljice so slastne in ljubke, izdelovali pa jih boste lahko tudi z otroki. Naredite jih več, zamrznite in razveseljujte s pogretimi bučkami vsako jutro. Še komentar nutricionistke Mojce Koman: kombinacija rožmarina z bučo je znano aromatična, dodatek masla (in maka) okrepi absorpcijo hranljivih anti­oksidantov karotenoidov iz buč, dodatek z minerali in aminokislinami bogatega maka pa je za piko na i tega recepta.

Sestavine

– 30 dag bučnega pireja
– 75 dag moke
– 7 dag masla
– 2–2,5 dl mleka
– 2 rumenjaka
– 2 zavitka suhega kvasa
– žlička sladkorja
– žlica sesekljanega rožmarina
– 2 žlici makovih semen
– rumenjak za premaz
– slane palčke, sol

Priprava

1. Bučo narežemo na krhlje in jih pečemo v pečici na 200 stopinjah, dokler se ne omehčajo. Krhlje olupimo in bučno meso s stiskalnico za pire pretlačimo.

2. Moko presejemo, naredimo luknjo, vlijemo 2 dl mleka, dodamo kvas, sladkor in počakamo, da kvas začne delovati.

3. Primešamo makova semena, fino sesekljan rožmarin, rumenjaka, sol, stopljeno maslo in bučni pire. Dobro pregnetemo in pustimo vzhajati na toplem do dvojne količine. (Če se nam zdi, damo še preostalo mleko, ker delamo po občutku, odvisno, kako moker je bučni pire.)

4. Po prvem vzhajanju testo spet malo pregnetemo in razdelimo na kepice, približno 15 naj jih bo.

5. Premažemo s stepenim rumenjakom, ki smo mu dodali žlico mrzle vode, in v sredino malo postrani zapičimo košček slane palčke.

6. Kepice rahlo in na obodu s škarjami zarežemo na petih mestih okrog in okrog, nekje do polovice.

7. Bučke spet pustimo nekoliko vzhajati.

8. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 25–30 minut.

Namig: Kjer smo zarezali in ni rumenjaka, bo testo svetlejše in bo videti kot bučke.

Recept: Vojka Cijan
Fotografija: Uroš Hočevar

Priporočamo še: Ste tudi vi vse do danes napačno hranili ingver?
Preberite na Mični: Grešim. In ni me sram. (Piše: Mateja)
In še na Onaplus: Mateja Kunc: Nihče ne more manipulirati z našimi mislimi
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed