Odprta Kuhinja

Zloženka z jajčevci, paradižniki in kozjim sirom

A+   A-
Enostavna in lahka zelenjavna večerja, primerna tudi kot predjed ali priloga k mesnim jedem.


Sestavine


- 2 dolga jajčevca
- 4 do 5 manjših paradižnikov
- 12 do 14 rezin kozjega sira
- oljčno olje
- sol, poper
- sveža zelišča: bazilika, timijan, rožmarin

Priprava


1. Zelenjavo in zelišča operemo in posušimo.

2. Jajčevce narežemo na debelejše okrogle rezine, posolimo in počakamo, da spustijo vodo (približno pol ure).

3. Paradižnike narežemo na rezine, ki naj bodo približno enake velikosti kot rezine jajčevcev. Ravno tako narežemo rezine kozjega sira. Pomagamo si lahko z okroglim modelčkom za piškote. Na štedilniku segrejemo večjo ponev in dodamo žličko oljčnega olja.

4. Rezine jajčevcev popivnamo s papirnato brisačko, da odstranimo grenko vodo, nato pa jih na srednje močnem ognju pečemo na vsaki strani približno 5 minut, da se zmehčajo in porjavijo; odstranimo iz ponve in damo na stran. Ponovimo, dokler ne porabimo vseh rezin.

5. Ventilatorsko pečico vključimo na 160 stopinj in v manjši pekač postavimo peki papir.

6. Sestavimo: na pekač damo rezino pečenega jajčevca in čeznjo rezino paradižnika. Sledi spet rezina jajčevca, nato pa rezina kozjega sira, nadaljujemo še v eno nadstropje. Zloženko lahko sestavimo v poljubni kombinaciji, pazimo le, da je spodnja plast z jajčevcem, da bo zloženka lažje ohranila obliko. Po vrhu posujemo s svežimi zelišči. Ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin.

7. Pekač z zloženkami postavimo v ogreto pečico in pečemo 10–15 minut oz. tako dolgo, da se kozji sir rahlo stopi in obarva po robovih. Pekač vzamemo iz pečice ter zloženke previdno prestavimo na krožnike in postrežemo.
NASVET: Da bodo zloženke lepše držale obliko, lahko vanje navpično zapičimo vejico timijana ali rožmarina – dišavnice bodo poskrbele še za dodatek čudovite arome!

Poizkusite še: Sočna torta z breskvami

Recept in fotografija: Vibrant plate

Datum Objave: 24.7.2018 ob 15:07

Več iz te teme:

brezmesne jedijajčevcicaprese

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja