
Kosilo z malo ogljikovimi hidrati, ki je popolno za takrat, ko želimo izgubiti nekaj kilogramov, pa tudi za vroče poletne dni, ko se nam ne da kuhati.
Leča je čudovito živilo, ki ga verjetno vsi premalo uživamo. Odlična je kot dodatek nekakšni ječmenovi juhi, kot lečna juha s karijem, pa tudi kot nadomestek mesnega polpeta v burgerju! Seveda pa je fino izbrati pravo lečo. V tem receptu sva izbrala gorsko, ki bolje ohrani teksturo in je bolj izrazitega okusa kot na primer rdeča, ki je odlična v juhi.
Sestavine
- skodelica (gorske) leče
- 2 skodelici vode
- 3 paradižniki
- bela čebula
- skodelica mlade špinače
- 150 g dimljenega lososa
Gorčična polivka
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- sok polovice limone
- 2 žlički dijonske gorčice
- sol, poper
Priprava
1. Lečo temeljito operemo pod hladno vodo, nato jo postavimo v lonec z osoljeno vodo in zavremo. Ko zavre, ogenj znižamo in počasi kuhamo do mehkega, približno 30 minut oziroma po navodilih z embalaže, če imate drugo vrsto leče. Odcedimo, operemo in ohladimo.
2. Paradižnik operemo in zrežemo na koščke, čebulo olupimo in sesekljamo. Špinačo operemo.
3. Pripravimo gorčično polivko: sestavine z metlico stepemo, da dobimo emulzijo.
4. Lečo, paradižnik, čebulo in špinačo stresemo v posodo, prelijemo z gorčično polivko in dobro premešamo. Lečno solato razporedimo na krožnike in dodamo še koščke dimljenega lososa. Postrežemo.
Recept in fotografije: Vibrant Plate