5 idej, kako v tedenski jedilnik vključiti zeleno

Odpri galerijo
A+ A-
Ne, ni samo za v govejo juho, ta podcenjena zelenjava si zasluži precej več pozornosti.
Kremna juha
Za 4 osebe
- 100 g pancete
- žlička masla
- oljčno olje
- večja čebula
- lovorjev list
- timijan gomoljna zelena
- 100 ml smetane za stepanje
V kozici segrejemo malo oljčnega olja in popečemo koščke pancete, da postane hrustljava. Preložimo na krožnik. V isto kozico damo maslo, dodamo sesekljano čebulo, lovorjev list in ščep timijana, kuhamo, da se čebula zmehča. Medtem očistimo in olupimo zeleno, jo narežemo na koščke in dodamo v kozico. Kuhamo dve minuti, potem zalijemo z 800 ml vode ali jušne osnove ter kuhljamo 10 minut, da se zelena zmehča. Vmešamo smetano, zavremo, odstranimo lovorjev list in s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega.

Razdelimo na krožnike in potresemo s panceto. (Foto: Bartosz Luczak/Getty Images)
Gratinirana zelenjava
Za 4 osebe
- 420 ml smetane za stepanje
- 350 ml mleka
- 2 stroka česna
- žlica sesekljanega rožmarina
- žlica gorčice
- 500 g zelene
- 500 g krompirja
V kozico vlijemo mleko in smetano, dodamo rožmarin in na lističe narezan česen ter zavremo. Odstavimo. Medtem olupimo krompir in zeleno ter narežemo na tenke rezine; naj bodo enake debeline. V pekač vlijemo malo tekočine, naložimo plast zelene, solimo in popramo, prelijemo z malo tekočine, naložimo plast krompirja, začinimo in nadaljujemo s plastmi, končamo s krompirjem. Prelijemo s preostalo tekočino in pečemo uro in četrt, da se zelenjava zmehča (to preverimo z nožem) in zlato zapeče. Preden postrežemo, naj stoji v pekaču pet minut.
Ocvrtki
Za 4 osebe
- 4 srednje veliki pastinaki
- manjša gomoljna zelena
- srednje velik sladki krompir
- 4 beljaki
- 200 g moke
- 2 žlici sesekljanega drobnjaka
- malo peteršilja
- 1 žlička gorčice
- sol, poper
- 1/4 žličke pecilnega praška 4 jajca
Zelenjavo olupimo in naribamo ter dobro ožamemo, da iztisnemo višek tekočine. Potem umešamo z moko, sesekljanim peteršiljem in drobnjakom, razžvrkljanimi beljaki ter soljo, da se vse poveže. Oblikujemo v osem polpetov. V večji ponvi segrejemo malo oljčnega olja in jih popečemo, po 2–3 minute na vsaki strani, da se zlato in hrustljavo zapečejo. Ponve ne prenatrpamo. V loncu segrejemo vodo in poširamo jajca, kake tri minute, rumenjak mora ostati tekoč. Odstranimo s penovko in odcedimo na papirnati brisači. Postrežemo z ocvrtki.

Ocvrtke ponudimo s poširanim jajcem. (Foto: Bartosz Luczak/Getty Images)
Hitra solata
Za 4 osebe
- 500 g gomoljne zelene
- malo kislih kumaric
- 2 limoni
- 6 žlic lahke majoneze
- žlica gorčice
- ščep sladkorja
- sol, poper
Zeleno olupimo in narežemo na tenke rezance. Damo jo v skledo, prelijemo z decilitrom mrzle vode in sokom ene limone, tako ne bo potemnela. Dobro premešamo. V skledici zmešamo preliv: majonezo, gorčico, sok pol limone, sladkor, sol in poper. Na drobne palčke narežemo kumarice, zeleno odcedimo, dodamo kumarice in preliv, premešamo ter pustimo kake pol ure, preden postrežemo. Če želimo v solati malo barve, lahko dodamo na palčke narezano korenje ter koprc.
Losos s pirejem
Za 2 osebi
- 250 g zelene
- 250 g krompirja
- pest stročjega fižola (zamrznjenega)
- 3 žlice drobtin
- sok
- pol pomaranče
- 2 žlički gorčice
- 2 fileja lososa
- 25 g mehkega kremnega sira
Zeleno in krompir olupimo, narežemo na koščke ter kuhamo kakih 20 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. V isti posodi kakih 15 minut kuhamo še strožji fižol. Pečico segrejemo na 220 stopinj. V skledici zmešamo drobtine, žlico pomarančnega soka in žlico in pol gorčice. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj položimo ribo, pokapljamo s preostankom pomarančnega soka ter premažemo z mešanico. Pečemo 15 do 20 minut, odvisno od debeline ribe. Zelenjavo odcedimo, dodamo preostanek gorčice in kremni sr ter zmečkamo v pire. Postrežemo z ribo in fižolom.
Priporočamo še: Najboljši triki, da bodo enolončnice vedno odlične
R. O.
Naslovna fotografija: Lilechka75/Getty Images
Datum Objave: 14.1.2022 ob 09:01