Tedenski jedilnik: TOP 5 decembrskih uspešnic

Odpri galerijo
A+ A-
Na vrsti so jedi, ki bodo še kako teknile, preden se lotimo obilne praznične pojedine.
Ponedeljek: Krompir, nadevan s kislim zeljem
Pravcata mala pojedina v enem, kajne? To je zagotovo ena naših najljubših prilog, ki teknejo ob kranjski klobasi ali pečenici. Odličen tudi samostojno.
ni podpisa

ni podpisa
Torek: Krvavice (z repo in krompirjem)
Nasvet za to, kako spečemo krvavice, nam je narekoval kranjski chef Matjaž Erzar – Matiček. On bi zraven postregel burkašo (jed iz kisle repe in prosene kaše, ki ji doda še fižol, kislo smetano in za konec prepražene ocvirke). Mi smo za prilogo izbrali kislo repo in krompir.
ni podpisa

ni podpisa
Sreda: Pečenice v čebulni omaki
Pečenice pa seveda krvavice so sinonim za zimsko pojedino z dušenim kislim zeljem ali repo, ki ju po možnosti bogato zabelimo z ocvirki, zraven pa ponudimo krompir v kosih ali ajdove žgance. Vendar se k njim prav dobro prilegajo tudi druge omake, ni nujno, da so kisle. Lahko jih ponudimo s sladkim dušenim zeljem, tudi rdečim, pa seveda omakami iz druge zelenjave. Zanimiva je kombinacija s čebulno omako, ki jo pripravimo s sladkorjem, da malce karamelizira in je ravno prav gosta.
ni podpisa

ni podpisa
Četrtek: Granadirmarš: pozabljena jed iz krompirja in testenin
Kaj je bolj prav, granadir ali granadirmarš? Včasih se je to jedlo vsaj enkrat na teden. Razlogi za priljubljenost tega recepta so bili nasitna kombinacija dveh škrobnatih sestavin, dostopnost, preprosta priprava in tradicija.
ni podpisa

ni podpisa
Petek: Skrivnost za najboljšo fižolovo juho (z receptom)
Prava toskanska fižolova juha je na koncu pokapljana z oljčnim oljem, po navadi je olje tudi na mizi.

ni podpisa
Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.
Naslovna fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 16.12.2022 ob 16:12