Odprta Kuhinja

10 zdravih življenjskih nasvetov Jamieja Oliverja

Odpri galerijo
A+   A-
Zvezdnik se že več let trudi, da bi v prehranjevalne navade ljudi vnesel zavedanje o pomenu uravnotežene prehrane.Kos pregrešne torte ali pite tudi mora biti, a s tem nikar ne pretiravajte in jejte uravnoteženo ter hranljivo, poziva zvezdnik v njegovih novejših kuharskih knjigah, video posnetkih in ostalih medijih, ki nosijo znamko Jamie Oliver. Tudi zdrav obrok je lahko slasten, najpomembneje pa je, da združuje vas in vaše najbližje za isto mizo.

Od ideje pa k njegovim nasvetom ...
Priporočamo še: Privlačne trditve na živilih: najbolj problematični jogurtovi napitki, pijače in žita za zajtrk

1. Kuhajte sami


To je eno najpomembnejših življenjskih veščin, ki se jih lahko naučite. Omogoča vam popoln nadzor nad tem, kaj boste pojedli.

2. Prehranjujte se uravnoteženo


Uživajte v uravnoteženi prehrani, ki v pravem razmerju vsebuje vsako skupino živil.

3. Krožniki naj bodo mavrični


V svojo prehrano vključite široko paleto sadja, zelenjave, pustega mesa, rib, jajc, stročnic, oreškov, semen, polnozrnatih in naravnih mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob. Različne barve sadja in zelenjave zagotavljajo različne hranilne snovi, ki jih telo potrebuje, da ostane močno in zdravo.

4. Hrano morate razumeti


Pomembno se je zavedati, od kje prihajajo sestavine, kako so pridelane, kdo jih pridela in kako vplivajo na naše telo ter planet.

5. Pomembna je hranljivost živil


Izogibajte se hrani s praznimi kalorijami in raje posezite po takšni, ki je polna vitaminov, mineralov, proteinov, vlaknin in dobrih maščob.

6. Nikoli ne izpustite zajtrka


Spodbudi presnovo in vam pomaga, da ste polni energije ves dan. Seveda šteje hranljiv, polnovreden zajtrk.

7. Berite droben tisk


Embalažo in zapise na njej si vedno dobro preberite. Bodite pozorni na količine sladkorja, maščob in soli, ki jih izdelki vsebujejo. Ko pa gre za E-je, ne pozabite, da niso vsi škodljivi, a ko jih je na embalaži preveč, bo bolje, da takega izdelka ne kupite.

8. Pijte vodo


Voda je pomemben del vaše prehrane. Pijte veliko vode in se izogibajte praznim kalorijam v gaziranih pijačah, energijskih napitkih ali sokovih z dodanim sladkorjem. Kalorije se je in ne pije.

9. Telovadite


Vadba je izredno pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravja, zato čim bolj migajte.

10. Poskrbite za dovolj spanja


Ko spite, se telo regenerira, kar vpliva na zdravje in druge človeške aktivnosti, funkcije, sposobnosti: na to, kako dobro se lahko učite, kako rastete in delujete v življenju.

Foto: Youtube

Preberite še: Koliko tekočine je zares treba popiti med hojo?

Datum Objave: 1.2.2019 ob 08:02

Več iz te teme:

zdrava prehranaprehranaJamie Oliver

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja