Odprta Kuhinja

5 znakov, da smo kupili dobre čevapčiče

Prihaja maj in čas peke čevapčičev. Kako vemo, da smo kupili dobre? (Foto: Marijana MancevGetty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ob misli na sočne, hrustljavo zapečene čevapčiče se marsikomu pocedijo sline. A roko na srce, zagotovo smo vsi že večkrat prikimali dejstvu, da niso vsi »čevapi« dobri. Nekateri nas navdušijo že s prvim ugrizom, drugi pa nas pustijo razočarane z okusom po … ničemer.

Da bomo naslednjič z žara postregli tiste ta prave, smo zbrali pet enostavnih nasvetov, kako prepoznati, ali smo kupili dobre ali razvodenelo mesno žalost, ki bi jo bilo bolje pustiti na polici.

1. Tekstura naj bo čvrsta, ne kašasta

Ko pogledamo maso za čevapčiče, mora delovati kompaktno, a ne pretrdo. Če je videti, kot bi bila zmešana z vodo ali deluje kot pašteta, je bolje, da poiščemo boljši izdelek. Pravi čevapčiči so narejeni iz fino mletega mesa, ki se lepo drži skupaj, ne razpada in ne pušča sumljive tekočine. Teksturo lahko pri mesu, zapakiranem v embalažo, testiramo z rahlim pritiskom. Masa mora v tem primeru nuditi rahel upor, v njej ne sme nastati vdolbina, kot bi jo naredili z žlico v jogurt.

2. Barva naj bo naravna, ne umetno rožnata

Dober čevap je svetlo rdeče do rožnate barve. Če so na masi sivo-rjavi madeži, oksidirani robovi ali čudna bleščeča rožnata barva (ki spominja na klobase iz risank), to pomeni, da je že stara ali obdelana z aditivi. Neenakomerna barva ali zelenkast odtenek namreč pomeni le eno: takšni čevapčiči naj ostanejo kar na polici.

3. Vonj mora biti svež in mesnat

Če že v surovem stanju nekaj »zaudarja«, potem niti peka ne bo rešila okusa. Masa za čevapčiče mora prijetno dišati po mesu, brez kislih, žaltavih ali kovinskih vonjav. Pravi primerki ne potrebujejo umetnih arom, saj dober vonj izhaja iz kakovostnega mesa in začimb.

4. Pravo razmerje maščobe: 80 % meso, 20 % okus

Čevap ne sme biti suh, a tudi ne ocvrt v lastni maščobi. Idealno razmerje meso/maščoba, ki zagotavlja, da bodo čevapčiči ostali sočni tudi po toplotni obdelavi, je 80:20. Če je maščobe preveč, se bodo med peko dobesedno stopili, če je je premalo, pa bodo suhi in trdi kot stara guma.

5. Seznam sestavin naj bo kratek in jasen

Če čevapčiče kupujemo v trgovini, lahko hitro preverimo etiketo. Dobri imajo kratko sestavo: govedina (morda malo jagnjetine), sol, poper, po želji česen ali ščepec sode bikarbone. Če seznam sestavin izgleda kot laboratorijski priročnik, je bolje, da paket odložimo tam, kjer smo ga dobili.

Kaj vprašati mesarja, da bomo domov odnesli najboljše čevapčiče?

  • Kdaj je bila masa pripravljena?
  • Iz kakšnega mesa je?
  • Kakšno je razmerje maščobe?
  • Ali masa vsebuje kakšne dodatke?
  • Mi lahko pripravite maso po moji želji?

image_alt
Čevapčiči: odličen recept, da jih bomo končno lahko naredili sami

Datum Objave: 25.4.2025 ob 06:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: