Odprta Kuhinja

Ali lahko gobe pogrevamo in koliko jih v resnici lahko pojemo

Odpri galerijo
A+   A-
Gobe so živilo, ki zahteva zmernost. Sveže ali kuhane lahko zamrznemo, kako pa ravnati, če nam je od kosila ostala juha ali golaž?


O tem, ali lahko gobe pogrevamo, se krešejo mnenja, mnogi namreč zatrjujejo, da je to malone nevarno, češ da so pogrete gobe strupene. Nekateri se tega pravila držijo, drugi se požvižgajo nanj, najbolje pa je ubrati neko sredino.

Gobje jedi lahko spravimo v hladilnik, vendar jih zaužijemo najpozneje naslednji dan, kar ne nazadnje velja za večino živil. Lahko jih tudi zamrznemo, tudi v tem primeru jih porabimo čim prej, najpozneje pa v treh mesecih. Pravzaprav so tudi blanširane gobe, ki jih globoko zamrznemo, že napol kuhane. Pri tem naj pripomnimo, da številni kuharji in kuharice raje zamrznejo surove gobe, nekateri celo cele. V tem primeru jih le obrežemo, dobro očistimo in položimo v zamrzovalnik. Ko jih potrebujemo, narežemo kar zamrznjene in pripravimo kot sveže. Ne pozabimo tudi, da so v kupljenih izdelkih kuhane in pogrete oziroma jih bomo pri pripravi jedi pogrevali še sami.
Aktualno: Gobarska sezona: kaj se nam obeta in na kaj moramo biti pozorni

Količina zaužitega


Pomembnejše je vprašanje, koliko gob sploh lahko pojemo. Gobe so, kot pravimo pogovorno, težke za želodec in bi jih pravzaprav morali uporabljati kot začimbo. Torej kot dodatek k juhi, rižoti ali drugim jedem. Če pripravimo kremno juho ali golaž, pa je to samostojna jed, ki vsebuje velike količine gob, je za želodec obremenjujoča že sama po sebi. Če za kosilo zaužijemo pošteno porcijo in potem čez nekaj ur še za večerjo, se nikar ne čudimo, da nam je slabo. A kriva bo, kot rečeno, količina.

Če jih pred zamrzovanjem blanširamo, so že napol kuhane. (Foto: Nobtis/Getty Images)
Če jih pred zamrzovanjem blanširamo, so že napol kuhane. (Foto: Nobtis/Getty Images)

Kaj torej, če naberemo ali dobimo večjo količino gob?


V vsakem primeru jih čim prej predelamo, tako ali drugače. Lahko jih zamrznemo ali posušimo, skuhamo golaž ali omako in razdelimo na porcije, ki jih prav tako lahko zamrznemo, kot smo zapisali, za krajši čas. Če imamo radi vložene, pa jih seveda spravimo v kozarce.

Gobe so torej živilo, ki zahteva zmernost. Ne nazadnje je tudi količina, ki jo lahko naenkrat naberemo v gozdu, omejena na dva kilograma. Ko jih pripravljamo, poskušajmo skuhati toliko, kot bodo jedci pri mizi zmogli, če bo res kaj ostalo, pa mirno ohladimo in spravimo v hladilnik. Bolje za naslednji dan kot za zvečer.
Priporočamo tudi: Pašta fižol, kot jo skuhajo none

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Andrii Pohranychnyi/Getty Images
Datum Objave: 25.9.2023 ob 08:09

Več iz te teme:

gobepogrevanje gobuživanje gob

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja