Odprta Kuhinja

Bezeg: vsi ga nabiramo, a le redki vedo, da je ta del strupen

Nabiranje bezga FOTO: Zbynek Pospisil/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav nas bezeg tako dišeče vabi, pa ni dobro, da ga uživamo surovega. Katera je kočljiva spojina in kako se ji izognemo?

Bezeg je prava zakladnica vonjav in okusov pozne pomladi. Njegovi veliki, beli cvetovi zapeljejo skoraj vsakega ljubitelja domače kuhinje, številni pa prav v teh dneh iz njih pripravljamo sirup, cvrtke, čaje in še kaj. A čeprav deluje povsem nedolžno, bezeg skriva tudi manj znano plat: ob nepravilni uporabi je lahko strupen.

image_alt
Kako ločimo žuželke iz bezgovih cvetov? Preizkusili smo preprost način babic, ki res deluje

Strupene snovi v bezgu – tudi v cvetovih

Največ pozornosti običajno namenjamo zrelim plodovom bezga, ki jih je treba pred uporabo vedno prekuhati. Manj pa je znano, da tudi cvetovi bezga vsebujejo določene količine sambunigrina, naravne spojine, ki se v telesu razgradi v cianovodikovo kislino (cianid).

Čeprav je vsebnost teh spojin v cvetovih precej nižja kot v nezrelih plodovih, listih in steblu, to še ne pomeni, da so povsem varni za surovo uživanje. Prav zato nikoli ne uživamo svežih bezgovih cvetov v večjih količinah npr. v smutijih ali solatah, in jih namesto tega raje vedno posušimo ali toplotno obdelamo – torej ocvremo, pokuhamo ali prelijemo z vrelo vodo (kot pri pripravi sirupa ali čaja).

image_alt
Bezgov klafuti s češnjami: ena tistih sladic, ki jih pripravljaš znova in znova

Kako varno uporabljati bezgove cvetove v kuhinji

  1. Uporabljamo samo cvetove črnega bezga, drugim vrstam bezga, kot je rdeči bezeg, pa se raje izogibamo.
  2. Nabiramo le popolnoma razcvetene cvetove in pazimo, da neuporabljeni popki ne zaidejo v pripravo.
  3. Ne uživamo svežih cvetov surovih – sušenje ali toplotna obdelava (npr. kuhanje za sirup, cvrtje za sladico) uniči strupene spojine.
  4. Zeleni deli (listi, stebla) niso za prehrano – tudi če lepo dišijo, vsebujejo preveč toksinov.

Priljubljene in varne uporabe bezgovih cvetov

  • Bezgov sirup: kuhani cvetovi z limono in sladkorjem ustvarijo osvežilno klasiko, ki nas lahko spremlja še globoko v poletje.
  • Ocvrti bezgovi cvetovi (»cvetki«): če jih še niste poskusili, je zdaj morda pravi čas, da to storite. Kako? Cvetove pomočimo v testo in ocvremo, dokler niso zlato hrustljavi.
  • Bezgov čaj: če nam ob pripravi sirupa ostane nekaj cvetov, lahko te posušite in uporabite v čaju. Bezgov čaj je namreč znan po blagodejnih učinkih pri prehladu.
  • Bezgovo vino ali kis: z bezgovim kisom si verjetno ne boste vsak dan kisali solate, pa vendar fermentacija takšnega kisa uniči toksine in ustvari zanimive okuse.

image_alt
Vabljeni na kuharsko delavnico: pisane solate in sklede za vse priložnosti

image_alt
Puhasti rogljički s šunko in sirom: tako dobri, da bodo pošli še topli (VIDEO)

Datum Objave: 15.5.2025 ob 06:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: