Odprta Kuhinja

Čas je za regrat: 5 načinov uporabe, ki bi jih moral poznati vsak nabiralec

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav regrat največkrat uživamo kar v solati, ga z malo domišljije uporabimo za številne jedi. Odličen je tudi kuhan ali dušen. Ali veste, da ga lahko tudi zamrznemo?


Čas je za regrat, ki naznanja pomlad in v nas prebudi željo po sveži, lahki hrani, predvsem pa po tem, da se odpravimo na travnik in vrt pogledat, kaj okusnega že lahko naberemo. Regrat je ena najbolj znanih samoniklih rastlin, ki se spomladi izjemno pogosto znajde v solatnih skledah Slovencev, prav tako ga radi in kar množično nabiramo. Užitna je cela rastlina, uporablja pa se ne le v kulinariki, temveč tudi v ljudskem zdravilstvu. Zgodaj spomladi uživamo v mladih listih, ko rastlina zacveti, nabiramo rumene cvetove ali njihove popke ter cvetna stebla, ki so prav tako vsestransko uporabni, kasneje bodo prišle na vrsto korenine, ki pa jih uporabljamo predvsem v zdravilne namene.

Pravila nabiranja


Kdaj in kje nabirati regrat, to kultno rastlino slovenske pomladne kuhinje, nam je pojasnila dr. Katja Rebolj, nabiralka, biologinja in čebelarka, avtorica knjige Zdravilni pleveli. »Predvsem je pomembno, da nabiramo na zdravih travnikih. Tam, kjer je vse polno regrata, vemo, da je travnik pregnojen, zato je vsebnost nitratov velika. Na travnikih, pognojenih s svežim gnojem, pa tvegamo okužbo s paraziti,« nam je pojasnila sogovornica, ki svetuje izbirčnost tudi pri izbiri rastlin. »Nabirajmo mlade liste, stari vsebujejo več učinkovin, ki so lahko celo škodljive, zaradi grenčin so tudi čudnega okusa.«

Tako vse lahko porabimo regrat


1. Mladi listi

Liste pripravimo na različne načine, mladi, ki so bolj svetle barve, čvrsti in izjemno okusni, so najboljši surovi. Pripravimo jih v solati, tradicionalno s kuhanim krompirjem, trdo kuhanimi jajci in ocvirki, skratka z nečim toplim, lahko pa jih poljubno kombiniramo z drugimi zelmi in zelenjavo, predvsem solatnicami.

2. Starejši listi

Starejše liste toplotno obdelamo, Reboljeva svetuje, da jih cele ali sesekljane dušimo skupaj s česnom in ponudimo kot prilogo. Pripravimo jih lahko v omaki, podobno kot špinačo, dodajamo jih v juhe ali enolončnice, sesekljane zmešamo v testo za palačinke.

3. Presežek zamrznemo

Če smo ga nabrali in očistili preveč, ga blanširamo, dobro odcedimo in spravimo v zamrzovalnik.

4. Sok

Iz listov lahko stisnemo sok, ljubitelji smutijev bodo v blender drugi zelenjavi ali sadju dodali nekaj listov regrata, ki bo dal napitku posebno grenčino.

5. Cvetovi

Užitni so tudi cvetovi, stebla grizljamo ali jih nasekljamo in potresemo po solati, prav tako kot cvetne lističe, s katerimi okrasimo različne jedi. Cvetne popke vložimo v kis, razvite cvetove pa ocvremo v pivskem testu.
Preberite tudi: Sladica iz listnatega testa: hitre rožice iz pekača za mafine (VIDEO)

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: dulezidar/Getty Images
Datum Objave: 8.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja