Odprta Kuhinja

Chili con carne: 4 temelji kuhanja kultne mesne enolončnice

Odpri galerijo
A+   A-
Chili con carne je priljubljena enolončnica iz mletega govejega mesa z obvezno pekočo sestavino, čilijem.


Ob omembi te značilne pikantne jedi prej ali slej pomislimo na tradicionalno mehiško kuhinjo. A chilli con carne si poleg Mehičanov upravičeno lastijo tudi Teksašani, da bo naš čili kar se da podoben originalnemu, pa moramo pri kuhanju slediti nekaj pravilom. In se kateremu zakoreninjenemu tudi odpovedati. Pogledali bomo, katere so najpogostejše napake, ki vplivajo na to, da okus našega chilija ne bo popoln.

1. Čebula


Osnova jedi je mleto goveje meso, ki mu dodajamo čebulo, česen in začimbe, priprava pa je podobna kuhanju našega golaža. Prva napaka, na katero moramo paziti, je, koliko časa dušimo čebulo. Če traja predolgo, bo namreč karamelizirala, njen okus pa bo postal preveč izrazit in bo preglasil druge. Čebula naj torej postekleni, ne sme pa porjaveti ali se, bog ne daj, celo prežgati. Ob tem velja, da vselej uporabimo svežo, ne tiste v prahu. Ta namreč lahko vsebuje tudi druge primesi, na primer čebulne lupine, kar prav tako vpliva na okus. Po drugi strani je okus sveže čebule bolj značilen in izrazit. Enako velja za česen in čili, ki ju prav tako uporabimo sveža, čili pa tudi v pasti.

2. Fižol


Posebno pozornost moramo posvetiti fižolu, ki ga v originalnem teksaškem receptu nikakor ne bomo našli. Vendar pa, resnici na ljubo, fižol jed prijetno obogati in naredi bolj hranljivo, tako da ne bo prav nič narobe, če ga dodamo. Poznavalci pravijo, da moramo uporabiti rdeči ledvičasti fižol, lahko iz konzerve. V jed ga dodamo približno pol ure pred koncem kuhanja.

3. Dolgo kuhanje in počitek


In ko smo pri dolžini kuhanja: pri pripravi chilija nikar ne hitimo. Kuhamo ga približno dve uri, vre naj počasi, toliko, da brbota. Izkušnje kažejo, da prehitro kuhana jed ne bo tako okusna, kot če damo okusom čas, da se počasi prepletejo. Prav iz tega razloga chilija tudi ne postrežemo prehitro, to je še ena ključnih napak. Stoji naj vsaj eno uro, najbolje pa je, da ga skuhamo dan ali celo dva vnaprej. Počasno kuhanje pripomore tudi k temu, da se jed primerno zgosti, a kljub temu jo je treba zaliti. Za to, če je le mogoče, uporabimo jušno osnovo, najboljša bo kajpak goveja, če bomo zalivali z vodo, bo okus razvodenel.

4. Začimbe


Za dobro jed so ključnega pomena začimbe, uporabimo sveže, take, ki imajo izrazito aromo, poleg tega ne dodamo vseh na začetku kuhanja. Za konec prihranimo sol in mleti poper. In čisto za konec: piko na i doda košček čokolade ali žlička kakava, ki ga dodamo prav tako čisto ob koncu. Seveda uporabimo grenak kakav in temno čokolado, saj jedi ne želimo sladkati, ampak ji le izboljšati okus.
Priporočamo še: Recept za italijansko jajčno omako, ki vam bo prišel prav v času velike noči

Besedilo: Alenka Kociper

Naslovna fotografija: VeselovaElena/Getty Images
Datum Objave: 28.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

mleto mesočiliChili con carne

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja