Odprta Kuhinja

Čudoviti pirhi, pobarvani s pomočjo sode bikarbone

Fotografija: Anna_Om/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Da bodo pirhi naravnost mavrični, bomo uporabili priljubljeni prašek iz kuhinjskih omaric.


Prazniki navadno zapovedujejo tradicijo in posebne običaje, a nam kljub temu dopuščajo dovolj manevrskega prostora, da jih vsako leto zapeljemo nekoliko po svoje. Pri velikonočno obloženi mizi smo pri jedilniku precej rigidni. Šunka, hren in potica so obvezni, seveda nikakor ne gre niti brez pisanih pirhov. No, če se že pri sestavljanju menija držimo tradicije, pa smo lahko kreativni in inovativni pri barvanju jajc.

Na našem portalu smo se lotili že marsikatere velikonočne tehnike. Preskusili smo trike tradicionalnega barvanja s čebulo in s pomočjo drugih rastlin ter seveda z veseljem podelili rezultate. Borovnice, kurkumo, čebulne olupke ... celo zelje smo uporabili.

Tudi letos so testiranja že v polnem teku, čakajo vas zeleni pirhi, danes pa se bomo osredotočili na čisto posebno tehniko, pri kateri uporabimo sodo bikarbono. Ta sicer ne bo igrala tako pomembne vloge pri barvi, omogočila pa nam bo prav poseben način nanašanja slednje. Na ta način bomo dobili čudovite pirhe prelivajočih se odtenkov, ki bodo gotovo nekaj čisto posebnega.

Barvanje


Kaj potrebujemo? V trgovini izberemo najljubše barve za pirhe, priporočamo, da se odločite za tiste, ki se med seboj ujemajo. Potrebovali bomo še pekač za mafine, sodo bikarbono, kis in papirnate brisačke ali gazo. Seveda ne bo šlo niti brez jajc. Svetujemo pa, da si priskrbite bele ali pa jih predhodno razbarvate.
https://www.youtube.com/watch?v=JxMlTGDs6GY
Postopek barvanja s sodo bikarbono ni preveč zapleten, je pa nekoliko drugačen. Z njeno pomočjo bomo namreč naredili pasto, ki nam bo omogočila, da barvo na jajca nanašamo tako, da se bodo odtenki med seboj prelivali. Za lažje lupljenje priporočamo, da nimamo popolnoma svežih jajc. Naj bodo stara okrog 5 dni, pri kuhanju pa se držimo napotkov, ki jih lahko preberete tukaj.

Postopek


Izberemo poljubno število barv, ki jih želimo kombinirati, in vsako posebej stresemo v posodico. Vsaki dodamo 4 žlice sode bikarbone in nekaj žlic vode, da nastane pasta. Nato slednjo nanesemo na pirhe in jih pustimo počivati 15 minut. Pokapljamo s kisom in barvo nato obrišemo.

Če želimo pisane pirhe še dodatno popestriti, jih lahko pred barvanjem poljubno polepimo z lepilnim ali papirnatim trakom. Barva se tako pod njim ne bo prijela in končni rezultat bodo res prikupne vzorčaste pisanke.
Preberite še: Pirhi: vse to zmorejo čebulni olupki (VIDEO)

Fotografija: Anna_Om/Getty Images
Deloindom.si: 5 čudovitih idej za velikonočno dekoracijo
Datum Objave: 3.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

jajcapirhi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.