Odprta Kuhinja

Domači štruklji: trik z zamrzovanjem z naše kuharske delavnice

Ko je jed gotova, pa še ena skupinska fotografija (Foto: Mateja Delakorda)
Odpri galerijo
A+   A-
Pa tudi vse, kar morate vedeti o kuhanju zamrznjenih štrukljev: v vodi, na sopari, gratiniranih ali v juhi.

Za nami je še ena uspešna kuharska delavnica, ki jo bomo prihodnje leto zagotovo še ponovili. Z Jasmino Pirnar Krope – Yasko smo se urili v pripravi te Slovencem izredno ljube jedi. V prihodnjih dneh vam izdamo še nekaj skrivnosti, ki vam bodo pomagale, da domači štruklji še bolje uspejo, za začetek pa nekaj o zamrzovanju – to nam omogoči, da je zavita dobrota, ki tekne tako ob mesu in zelenjavi kot s sladkorjem in cimetom, vedno pri roki. Pa tudi o obdelavi, ki je prav tako pomembna, da je ta specialiteta dovolj skuhana, dovolj slana (o tem prihodnjič) in da ohrani lepo obliko.

Jasmina Pirnar Krope (Yaska) je ustvarjala z MU Cuisine (Foto: Mateja Delakorda)
Jasmina Pirnar Krope (Yaska) je ustvarjala z MU Cuisine (Foto: Mateja Delakorda)

Ko najdemo čas za pripravo domačih štrukljev, je torej dobro, da to izkoristimo in naredimo malce več še na zalogo. Tudi domače lahko namreč zamrznemo in pri tem ne uničimo njihove oblike ali teksture. Jasmina svetuje, da to naredimo tako, da kar cele svitke štrukljev postavimo na krožnik ali pladenj in jih predenemo v zamrzovalnik. Ko zamrznejo, jih ovijemo v živilsko folijo ali pospravimo v vrečke, da se ne navzamejo vonjav iz okolice.

Kako pa vse to skuhamo? Jasmina nam je razložila različne načine, ki so še kako koristni tako pri kuhanju zamrznjenih kot še svežih štrukljev.

Svitke štrukljev prestavimo na krožnik in jih zamrznemo. Šele nato jih predenemo v vrečke. (Foto: Mateja Delakorda)
Svitke štrukljev prestavimo na krožnik in jih zamrznemo. Šele nato jih predenemo v vrečke. (Foto: Mateja Delakorda)

Med drugimi so nam uspeli tudi popolni ajdovi štruklji. (Foto: Mateja Delakorda)
Med drugimi so nam uspeli tudi popolni ajdovi štruklji. (Foto: Mateja Delakorda)

Klasika: v vodi

Ko si jih zaželimo, jih ovijemo v rahlo naoljen papir za peko, zavežemo z vrvico ter skuhamo v osoljeni vreli vodi. Zamrznjene štruklje kuhamo približno 30 minut. Kuhane predenemo na desko in jih lahko takoj odvijemo. Preden jih narežemo, počakamo minuto ali dve, da se para razkadi in da se nadev malce strdi.

Med pripravo testa za štruklje (Foto: Mateja Delakorda)
Med pripravo testa za štruklje (Foto: Mateja Delakorda)

Soparjenje

Če zamrznjene štruklje soparimo, jih nujno ovijemo v peki papir, da ne nastane skorjica.

Zbranost med pripravo nadeva z MU Cuisine izdelki (Foto: Mateja Delakorda)
Zbranost med pripravo nadeva z MU Cuisine izdelki (Foto: Mateja Delakorda)

Štruklji v juhi

Če pa si zaželimo štrukljev v juhi, skuhamo kar neovite v osoljeni in vreli vodi. Ko so po približno 30 minutah kuhani, jih preložimo na krožnik (po potrebi prerežemo na manjše kose). V vodo, v kateri so se kuhali, vmešamo kislo smetano ter nasekljan pehtran, drobnjak ali peteršilj in vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo lepo gladko juhico. To še vročo prelijemo čez štruklje in postrežemo. Posujemo lahko še s popraženo panceto.

Gratiniranje

Zamrznjene lahko tudi gratiniramo. Preprosto jih prelijemo z mešanico jajc in smetane in spečemo v pekaču za biskvite oz. narastke: to bo trajalo od 45 minut do ene ure pri 200 stopinjah. 

Takole položite štruklje v namaščen pekač, preden jih gratinirate. Enako velja za zamrznjene. (Foto: Mateja Delakorda)
Takole položite štruklje v namaščen pekač, preden jih gratinirate. Enako velja za zamrznjene. (Foto: Mateja Delakorda)

Takole slastno izgledajo gratinirani. (Foto: Mateja Delakorda)
Takole slastno izgledajo gratinirani. (Foto: Mateja Delakorda)

Datum Objave: 28.10.2024 ob 08:10

Več iz te teme:

Ljubljanske mlekarneMu Cuisineštrukljikuhanje štrukljevzamrzovanje štrukljev

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.