Odprta Kuhinja

Frika: čudovito preprosta pastirska jed iz krompirja in sira

Kobariška frika je narejena iz sira tolminca in jajc. (Foto: Žiga Koren)
Odpri galerijo
A+   A-
Nasitna kombinacija, ki izvira iz Furlanije - Julijske krajine, ima svoje različice tudi v Posočju.

Frika je jed zanimivega imena, ki jo v Italiji imenujejo frico. In tako kot pri številnih tradicionalnih jedeh ima tudi frika mnogo različic. Zato smo poklicali v Muzej sirarstva Kobarid, kjer obiskovalci izvedo marsikaj o sirarstvu v tem delu Slovenije, lokalne mlečne dobrote lahko poskusijo in na kulinaričnem izzivu friko tudi pripravijo. Kakšne različice te jedi poznamo, katera je prava?

Sir in krompir

»Frika je tradicionalna jed, ki je značilna za zgornje Posočje, izvira pa iz sosednje Furlanije - Julijske krajine. Bila je jed pastirjev, pastirska malica je bila znana po visoki kalorični vrednosti,« nam je uvodoma pojasnila Lana Testen iz Mlekarne Planika, pod okrilje katere spada Muzeju sirarstva Kobarid.

Kot je dodala, je posebnost te jedi, da jo lahko pripravimo na več načinov, torej z različnimi kombinacijami sestavin: »Glavne sestavine so staran sir in krompir. Če boste Tolmince povprašali po friki, vam bodo našteli sestavine t'minske frike (sir tolminc in krompir). V kobariških koncih pa pri pripravi frike uporabijo samo sir in jajca. Pri imenu te jedi se lahko pojavijo nesoglasja med vaščani, pa tudi glede tega, katera je boljša, katera je prava. Nekateri poleg glavnih sestavin dodajo jajca, svinjsko mast, panceto, pršut in podobno. Vsaka vas pozna svoj posebni recept.«

Ker je nasitna, je frika torej kar glavna jed, lahko jo postrežemo s prilogo, denimo polento ali pač tako, da zraven naredimo sezonsko solato.

Recept za tolminsko friko najdete TUKAJ.

Kuhanje in tudi pokušina tradicionalnih jedi sta svojevrsten način spoznavanja krajev, ki jih obiščemo. (Foto: Žiga Koren)
Kuhanje in tudi pokušina tradicionalnih jedi sta svojevrsten način spoznavanja krajev, ki jih obiščemo. (Foto: Žiga Koren)

Nujna sestavina

In kateri so kuharski triki, ki nam bodo pomagali do popolne frike? »Najpomembnejše pravilo je uporaba sira tolminc. Brez tega ne gre, brez tolminca ni frike,« meni Lana Testen.

»Pri t'minski friki je treba paziti, da je krompir dovolj zmehčan, pri jajčni pa je treba počakati, da se spodnja stranica dovolj dobro zapeče, preden jo kot palačinko obrnemo na drugo stran. Največji izziv je obrniti friko, da se enakomerno zapeče na obeh straneh.«

Tu je še hiter nasvet za pripravo te jedi, ki so nam ga poslali iz Kobarida: »Za pripravo tolminske frike potrebujemo krompir, staran sir tolminc, nekaj maščobe (svinjsko mast ali olje) in veliko ponev. Krompir narežemo na rezine in ga pečemo na maščobi v vroči ponvi. Med pečenjem ga obračamo, da se enakomerno zapeče. Sir lahko narežemo na kocke ali naribamo. Ko je krompir hrustljavo zapečen, v ponev dodamo sir. Ko se ta stopi in se na dnu ustvari skorjica, ponev pokrijemo s krožnikom ter friko previdno obrnemo. Pečemo še na drugi strani.«

Če bi radi jajčno friko, pa je postopek tak: »Priprava je podobna tolminski, le da jajca najprej razžvrkljamo in dodamo nariban sir tolminc. Ko se zmes zapeče, friko obrnemo, rahlo zapečemo še na drugi strani in nato postrežemo.«

Še to: frika ima tudi svoj festival, seveda imenovan Frikafest. Tega jeseni pripravijo v Tolminu in takrat se vse vrti okoli nadvse priljubljene pastirske jedi, vsako leto pripravijo celo tekmovanje v tem, kdo naredi najboljšo.

V Muzeju sirarstva Kobarid lahko obiskovalci spoznavajo pripravo frike. (Foto: Žiga Koren)
V Muzeju sirarstva Kobarid lahko obiskovalci spoznavajo pripravo frike. (Foto: Žiga Koren)

Priporočamo še: Prvomajski golaž: recept in trik sous chefa Gala Mavretiča za pravo gostoto in popoln okus

Datum Objave: 30.4.2025 ob 07:04

Več iz te teme:

frikasirkrompirjajcatolminska frikakobariška frika

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.