Odprta Kuhinja

Fugu chef: kuharski poklic, za katerega se je potrebno šolati dlje od zdravnikov

A+   A-
Japonci veljajo za zelo natančen narod, takšni pa so tudi, ko govorimo o kuhanju.Japonska kuhinja je vedno tista, ki močno izstopa na svetovnem kulinaričnem parketu. Ker v veliki večini sestoji iz riža, alg in rib, s slovenskimi jedmi ne moremo potegniti veliko vzporednic, prav tako pa se razlikuje sam način priprave hrane.

Verjetno ena najbolj nenavadnih japonskih jedi je riba fugu oziroma napihovalka. Ker gre sicer za nadvse strupeno sorto, pa njena priprava nikakor ni preprosta. Da bi jo znali ustrezno pripraviti, se chefi na ta izziv pripravljajo kar med sedem in deset let. Preden lahko servirajo fugu ribo morajo zaključiti dolgo šolanje ter opraviti težak izpit, ki sestoji iz pisnega dela. Temu nato sledi pravilno čiščenje strupene ribe pred komisijo več izkušenih fugu chefov. Kako ta izgleda, si oglejte v spodnjem videu.

https://www.youtube.com/watch?v=F8FIPRD9jvg

Priprava fugu ribe je vedno tvegana, saj so njena koža, jetra in jajčniki prežeti z visokokoncentriranim strupom tetrodotoxinom, za katerega ne poznamo protistrupa. Napačna poteza pri pripravi tako pomeni paralizo mišic, padec v komo in bolečo smrt. Zaradi tveganja je tako na Japonskem za prodajo teh rib potrebno imeti poseben certifikat, prav tako jih brez potrdila o usposobljenosti za njeno pripravo ne boste mogli kupiti.

A hazard je očitno nekaj, kar je Japoncem vredno vzeti v zakup. Fugu chefi namreč nosijo velik ugled, riba pa naj bi bila izjemno okusna. Kljub veličastni japonski tradiciji pa se preostali del sveta od fugu ribe raje distancira. V ZDA je namreč certificiranih le dobrih ducat fugu chefov, v Evropi pa je priprava te ribe popolnoma prepovedana.
Preberite še: 10 skrivnostnih dejstev o Starbucksu, ki vas bodo presenetila

Fotografija: Youtube
Datum Objave: 31.8.2018 ob 08:08

Več iz te teme:

mesne jediribecheffugu

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.