Odprta Kuhinja

Gospodinjski odpadki, ki nam lahko odlično služijo pri urejanju kuhinje

Odpri galerijo
A+   A-
V kuhinji poizkušamo biti čim bolj ekološki ter – če je le mogoče – stvari uporabiti čim večkrat.Vsako gospodinjstvo proizvede kar nekaj odpadkov in v dobi, ko je večina živil pakirana v plastično embalažo, se jim je res težko izogniti. Kljub temu se z njimi trudimo ravnati čim bolj ekološko in če se le da, čim več stvari uporabiti večkrat. Danes smo na kup zbrali nekaj predlogov, kako ponovno uporabiti gospodinjske odpadke. Presenečeni boste, kako prav nam lahko pridejo v kuhinji.

Plutovinasti zamaški


Ko izpraznimo steklenico vina ali šampanjca, s katerim smo bodisi nazdravljali bodisi kuhali, steklenico zavržemo v zabojnik za steklo, če pa je še posebno lepe oblike, jo lahko uporabimo tudi kot vazo. Kam pa z zamaškom? Pluta je odličen material, da z njim na primer podložimo gugajoči se stol ali mizo. Zamašek narežemo na tanke kolobarje in z njim lahko tudi podložimo stole, da njihove noge ne bi poškodovale parketa. Kolobar plute pa lahko prilepimo tudi na notranjo stran kuhinjskih omaric, da utišamo zvok zapiranja.

Škatla kosmičev


Škatle, ki ostanejo, ko pojemo že vse kosmiče, navadno romajo v zabojnik za papir, lahko pa jih uporabimo tudi kot pripomoček za pospravljanje. So namreč odlične velikosti, da nam bodo služile kot razdelilnik prostora v kuhinjskih predalih. Odrežemo vrhnji del škatle tako, da nam ostane le nekaj centimetrov višine, nato pa v razdelilnike shranimo kuhinjske elastike, pokrovčke, folije in podobno. Nadvse praktično!

Pomarančne lupine


Olupki pomaranč in drugih citrusov so dragoceni vir eteričnega olja, ki ga lahko uporabimo za odišavljanje domačih čistil. Kot že vemo, lahko z belim kisom očistimo marsikatero površino, če pa v njem pred uporabo namočimo pomarančne olupke, ga bomo še lepo odišavili. Olupki naj se v kisu namakajo približno dva tedna, pred čiščenjem pa jih odstranimo iz posode.

Odslužena kavna zrna


Vsak dan si pripravimo kavo in velikokrat smo v dilemi, kam z odpadno usedlino. Kavna zrna vsebujejo lepo količino dušika, ta pa lahko odigra odlično vlogo pri kuhinjskih vonjavah. Z njihovo pomočjo namreč lahko nevtralizirate vonj v kuhinji ali hladilniku. Ko popijete svojo jutranjo kavo, usedlino razporedite po papirju za peko, da se posuši. Pomešajte jo z žličko sode bikarbone in posodico mešanice postavite tja, kjer so prisotne vonjave od kuhanja ali živil.

Preberite še: Preden zavržete jajčne lupine, z njimi obvezno naredite to


Fotografija: CentralITAlliance/Getty Images
Datum Objave: 9.4.2021 ob 08:04

Več iz te teme:

kuhinjasmetiodpadki

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.