Odprta Kuhinja

Hrana, ki jo lahko pojeste tudi, ko ji preteče rok trajanja

Odpri galerijo
A+   A-
Saj veste, hrano neradi mečemo stran.Marsikdo živi v prepričanju, da so živila dobra le do datuma, ki ga lahko najdemo odtisnjenega na embalaži. Do neke mere bo to držalo, a vsa hrana, ki ji poteče rok trajanja, nikakor ni za v smeti. Večina označb namreč sporoča, do kdaj je živila najbolje porabiti oziroma, do kdaj so garantirano najbolj okusna in hranilna.
Priporočamo: Robin Food: nov diskont v Ljubljani, ki skrbi za boljši jutri (in najnižje cene)

Babice pravijo, da živila v škatlah nimajo ne ure, ne koledarja in tako ne vedo, kdaj je čas, da se pokvarijo. A šalo na stran. Pri nekaterih živilih vseeno velja biti previden in velikokrat bo datum na embalaži točen. Obstajajo pa živila, za katera splošno velja, da se pri njihovem uživanju ne gre zanašati na rok trajanja. Spodaj preberite seznam živil, ki so uporabna tudi po tem, ko jim odtiktaka predvidena življenjska doba.

Testenine


Sušene testenine bodo zapakirane in v suhem stanju uporabne tudi dve leti po tem, ko jim je pretekel rok. Zato nikar ne zavrzite zavojčka, ki ga hranite nekje v ozadju omare že nekaj časa. Pozorni pa bodite pri svežih testeninah. Te morate večinoma uporabiti v približno treh do petih dneh od nakupa.

Kosmiči za zajtrk


Tudi kosmiči za zajtrk se ne dajo kar tako. Ker gre za sušeno jed, ki zaživi šele, ko vanjo dolijete mleko, lahko zaprto škatlo brez skrbi hranite tudi po pretečenem roku trajanja. Kosmiči bodo še vedno uporabni skoraj leto po njem, odprti pa bodo okusni približno dva do tri mesece po odprtju. A kosmiči se v resnici nikdar ne pokvarijo. Nevarnost je le, da bodo izgubili hrustljavost ali pa jih bodo napadli molji, če jih boste hranili brez pokrova.

Jajca


Jajca so močno zaznamovano živilo in morda nas boste malo čudno pogledali, če vam rečemo, da so uporabna tudi, ko jim preteče rok trajanja. Morda se boste celo zgrozili, če vam rečemo, da bodo nepoškodovana ostala uporabna tudi do pet tednov od dneva nakupa. A kadar ste v dvomih, le opravite preizkus. Jajce položite v vodo. Če bo to plavalo na površini, je pokvarjeno. Če pa bo ostalo na dnu posode, ga lahko brez skrbi pojeste.

Meso iz zamrzovalnika


Odtisnjen rok trajanja na embalaži ne velja, če ste živilo shranili v zamrzovalniku. Tam so namreč pogoji drugačni in tako hranjeno, lahko po pretečenem roku uporabite celo meso. Mleto meso bo v zamrzovalniku počakalo od treh do štirih mesecev, cel piščanec ali puran pa bosta pod ničlo zdržala celo eno leto. Pri nizkih temperaturah se namreč bakterije ne morejo razviti, meso bo po nekaj mesecih le malce bolj suho, a nikakor nevarno. Seveda pa pazite, da v zamrzovalnik shranite sveže meso.

Zamrznjene ribe


Enako velja za ribje meso in morske sadeže. Zamrzovalnik jih bo obvaroval pred bakterijami, bodite pa pozorni, da jih pravilno odtalite. Najbolje je, da jih iz zamrzovalnika najprej prestavite v hladilnik, kjer naj počakajo, dokler ne bodo v celoti odtaljeni. Kot zanimivost naj še dodamo, da lahko zaprto konzervo tunine zaužijete tudi pet let po tem, ko ji je pretekel rok trajanja.

Sir


Če ste kupili brie, katerega vonj je napolnil cel hladilnik, naj vas ne skrbi. Če pa boste plesen in vonj zaznali pri ementalcu, ga zavrzite. Pri siru vam bosta o njegovi užitnosti več kot datum na embalaži povedala vid in vonj, zato se lahko nanju brez skrbi zanesete.

Listnata zelenjava


Če ste kupili rukolo, ki ji je rok pretekel včeraj, a je videti popolnoma normalna, jo lahko brez skrbi zaužijete. Datum na embalaži je namreč predviden čas garancije za svežino zelenjave. A če ni ovenela tudi dan ali dva po njem, je nikar ne zavrzite.

Kravje mleko


Pred pokvarjenim mlekom vas bo prej kot okus opozoril že vaš nos. V povprečju je mleko uporabno tudi do pet dni po pretečenem roku trajanja, seveda, če je hranjeno v hladilniku. A če ima še vedno običajen vonj ter v njem ni videti znakov sesirjenja, ga brez skrbi lahko zaužijete.

Jogurt


Tudi jogurt bo neodprt trajal dlje, vsekakor pa vas tudi v tem primeru nos ne bo izdal. Prav tako se embalaža pokvarjenega jogurta napihne.

Živila iz konzerve


Konzerviranje živil je bilo v zgodovini zelo pomembno odkritje, saj z njim živila v konzervah ohranimo skoraj za vedno. Seveda ne vsa. Tista z naravno visoko vsebnostjo kisline, kot sta na primer ananas in paradižnik, bosta uporabna še približno leto do dve po preteku roka. Mesni raguji in podobna živila pa bodo zdržala tudi do pet let.

Kruh


Kruh kaj kmalu postane suh, a dokler na njem ne vidite plesni, ga lahko brez skrbi zaužijete. Suhega pa lahko porabite za šnite, kruhove cmoke ali drobtine!

Arašidovo maslo


Zaradi visoke vsebnosti maščob, bo arašidovo maslo na vas počakalo tudi do enega leta, če ga boste pozabili v kotu kuhinjske omarice. Za razliko pa njegova lešnikova sestrična Nutella ne bo trajala tako dolgo. Osušila se bo že po enem do dveh mesecev po izteku roka.

Med


Med je res zanimivo živilo. Arheologi so ga našli celo v piramidah in začuda je tisočletja ostal neoporečen. Če ga ne boste izpostavljali vlagi, vas bo dolgo čakal! Če ga ne boste prej pojedli, seveda.
Priporočamo: Osem trikov za peko, ki jih še ne poznate

Fotografija: Unsplash
Vir: Insider
Datum Objave: 15.11.2018 ob 09:11

Več iz te teme:

živilarok trajanja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.