Ideja za izlet: presenetljiva restavracija v Gradeški laguni

Odpri galerijo
A+ A-
Ai Fiuri de Tapo stoji na enem od otočkov v Gradeški laguni; Andrea Barchiesi ga je kupil, da bi se odmaknil od ljudi, nato pa tam odprl restavracijo.

Vodja restavracije in lastnik otočka Andrea Barchiesi
Restavracijo, do katere pridemo s čolničkom, Barchiesi sezidal sam
Ne samo ta zgodba, ampak tudi pot restavracije Ai Fiuri de Tapo je posebna, kajti tja se lahko podamo zgolj s čolnom, še najbolje z vodnim taksijem – ta je na vidnem mestu parkiran v gradeškem pristanišču in te za prgišče evrov odpelje do omenjene restavracije.
Do ene od miz vas bo verjetno popeljal lastnik otočka in hkrati vodja restavracije Barchiesi. Razen če ne bo ta čas zaposlen s kuhanjem, pri katerem mu pomaga nečak Nicolas, ali pa če ne bo ravno klepetal s katerim od gostov, ki jih večinoma pozna po imenu.
»Otoček sem s pomočjo prijateljev kupil po ugodni ceni. Sem sem se kasneje tudi preselil, saj sem se želel odmakniti od civilizacije,« nam pove. Vprašanje, zakaj se je malo prej znašel za zapahi, presliši, in nadaljuje: »Leto in pol sem tu živel v samoti, zatem sem odprl restavracijo. Zdaj je od tega že deset let.«
Barchiesi, ki je po poklicu zidar, si je seveda sam sezidal restavracijo, ki je odprta vsak dan med aprilom in decembrom. Njegova je tudi ideja, da z delom v njej ponudi priložnost vsem manjšim prestopnikom, ki so se vrnili iz zapora, pa bi si radi poiskali prvo zaposlitev.

Pot do restavracije, ki stoji na enem od otočkov v Gradeški laguni.

Ljubka piratska dekoracija
In kaj kuhajo?
Naslanjajo se na dnevni ulov iz lagune. Prav nič ne komplicirajo, saj ribo in ostale morske dobrote preprosto vržejo na žar in postrežejo. Za prilogo prinesejo kos kruha, zraven postrežejo mešano solato in vam v kozarec nalijejo vino katerega od vinogradnikov, vključenih v oglejski vinarski konzorcij DOC Aquieleia. Sladice tisti večer niso stregli, med mizami pa so se prav ležerno sprehajale kokoške s petelinom vred.

Takole v restavraciji Ai Fiuri de Tapo postrežejo ribje jedi.

Za glavno jed je bila največja riba, ulovljena ta dan v okolici.

Predjed, pripravljena in predstavljena brez kompliciranja.

Dnevi ulov spečejo na žaru.

Ljubka piratska dekoracija
Preberite tudi: Paradižnikova omaka: trik z baziliko kraljice testenin
Fotografije: Špela Ankele
Datum Objave: 11.8.2023 ob 08:08