Odprta Kuhinja

Iz te vrste testa bodo nastali božanski štruklji

Slastni štruklji
Odpri galerijo
A+   A-
Tudi iz paljenega lahko naredimo štruklje, zvitke iz testa z različnimi nadevi, ki so lahko kuhani ali pečeni, sladki ali slani.

Štruklji so tradicionalna slovenska jed s stoletno tradicijo, za katero še kako velja tisti rek, da jih je toliko vrst, kolikor je kuharjev. Če površno poslušamo, kako se pripravijo, jih zlahka zamenjano za štrudelj, iz njih pa se je razvila tudi še ena znamenita jed, potica. Osnova za štruklje je moka, med močnatimi jedmi, ki so podobne štrukljem, so tudi cmoki, na primer slivovi ali marelični. Ti so sicer običajno pripravljeni iz krompirjevega testa, kadar pa se mudi, je bližnjica kuhano testo le iz moke, ki mu pravimo tudi paljeno testo. Med bolj znanimi paljenimi so kobariški štruklji ali bolje rečeno štrukeljci, ki jih oblikujemo z rokami, ne z modelom, polnjeni pa so z orehovim nadevom in kuhani.

Paljeno testo

Osnovno paljeno tesno naredimo tako, da moko poparimo s slanimi kropom, ga premešamo najprej s kuhalnico, ko se nekoliko ohladi, pa zgnetemo z rokami, da nastane gladka zmes. Pri tem je pomembno, da vodo dodajamo postopoma, gnesti pa ga moramo tako dolgo, da se ne lepi na roke. Še en namig, za paljeno testo uporabimo gladko belo pšenično moko, polnozrnate moke in moke iz drugih vrst žita, na primer pirina, imajo namreč premalo glutena.

Za pripravo štrukljev ga oblikujemo podobno kot vlečeno testo. Torej lahko naredimo velik štrukelj, ki ga zavijemo v gazo in skuhamo celega, ali pa manjše štrukeljce, kot omenjeni kobariški. V štrukljih najdemo vsemogoče nadeve, ne primer iz skute in pregrete smetane, iz orehov, med klasičnimi so tudi ocvirkovi nadevi.

Znameniti kobariški štruklji. Izvrsten recept zanje najdete tudi na našem portalu. Povezava vas čaka malce nižje v tem članku. (Foto: Blaž Močnik)
Znameniti kobariški štruklji. Izvrsten recept zanje najdete tudi na našem portalu. Povezava vas čaka malce nižje v tem članku. (Foto: Blaž Močnik)

Nadevi in izpeljanke

Paljeno testo lahko oplemenitimo z različnimi dodatnimi sestavinami, na primer z mlekom, maslom ali jajci, ki jih vgnetemo, ko je zmes že nekoliko ohlajena. Paljenega testa si niso izmislili zgolj za štruklje, iz njega pripravljamo tudi druge jedi, na primer princes krofe. V tem primeru se paljeno testo najprej kuha, potem pa še peče. Če si v spomin prikličemo omenjene princes krofe, so puhasti in rahli, testo pa je narejeno po posebnem postopku. V kozici zmešamo vodo, mleko in maslo, in ko se to raztopi, dodamo moko in na majhnem ognju mešamo, dokler ni zmes povsem gladka. V rahlo ohlajeno mešanico z mešalnikom vmešamo še jajca. Z dresirno vrečko oblikujemo kupčke, te spečemo v pečici, pečene in ohlajene pa še nadevamo.

Kobariški štruklji

Kobariški štruklji so posebnost krajev okoli Kobarida, kjer so jo nekdaj pripravljali predvsem za božični večer in včasih za malico koscem poleti. V Bovcu, le nekaj kilometrov stran, imajo spet svoje štruklje, natančneje krafe, v Trenti prav tako. Za vse je značilno preprosto testo brez jajc in večinoma sladek nadev. Ni testo za rezance, iz kakršnega so kvočevi nudlni s Koroškega, pa tudi ne táko kot za razne druge nudlne z oni strani Alp tik čez mejo. Ne, tile štruklji ali krafi v Posočju imajo prav posebno testo le iz moke in slanega kropa.

Jed je zelo okusna. Tako zelo, da je celo izbirčnež št. 1 (berite domači najstnik) po poskusnem nergajočem grižljaju milo prosil za še in še. Kar se mi v zadnjem času zgodi le izjemoma. Še tole: štruklje brez težav zamrznemo. Najbolje tako, da jih razprostremo po pladnju in zamrznjene nato shranimo v vrečko.

Recept in postopek po korakih delimo TUKAJ.

Datum Objave: 30.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

štrukljikobariški štrukljipaljeno testo

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja