Odprta Kuhinja

Jedi, ki jih lahko odpeljemo na dopust in prihranimo nekaj denarja

Jedi, ki jih lahko odpeljemo na dopust in prihranimo nekaj denarja (Foto: tatyana_tomsickova/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
V dnevu ali dveh lahko skuhamo jedi, ki bodo zadoščale za ves čas počitnic.

Letošnja draginja, o kateri poročajo številni turisti, ki dopustujejo na Hrvaškem, je marsikoga spodbudila k obuditvi navad izpred desetletij, ko je povprečen slovenski dopustnik večino hrane peljal s seboj. Svežo pa tudi pripravljeno po sistemu pogrej in pojej. V tednu ali dveh, ki ga preživimo nekje na hrvaški obali, si marsikdo ne more več privoščiti obiska tamkajšnjih restavracij. Morda enkrat ali dvakrat, ne pa vsak dan.

Če imamo možnost kuhanja, lahko obroke pripravljamo sproti, lahko pa glavne jedi skuhamo doma in jih le še dodelamo in pripravimo priloge. Zato so mnogi začeli brskati po receptih za jedi, ki so primerne za transport in seveda zamrzovanje.

V vročini, kakršni smo pravkar priča, seveda ne moremo več ur voziti naokrog kuhanih, hitro pokvarljivih jedi. Zato je najbolje, da jih zamrznemo in transportiramo v hladilnih oziroma zamrzovalnih torbah.

Iz raznovrstne zelenjave pripravimo lahke omake. FOTO: Filkina Natalia/Getty Images
Iz raznovrstne zelenjave pripravimo lahke omake. FOTO: Filkina Natalia/Getty Images

V manj kot pol ure

Če se odločimo za pripravo tedenskega jedilnika, nam z dobro organizacijo to ne bo vzelo niti preveč časa niti živcev. Najprej pripravimo seznam jedi za vsak dan, pri tem pa seveda upoštevajmo želje in navade jedcev, ki bodo sedeli za počitniško mizo.

Najbolj praktično je pripraviti različne mesne, zelenjavne in druge omake, h katerim potem skuhamo krompir, testenine, riž ali kašo, lahko pa jih postrežemo kar s kruhom. Še skleda solate in kosilo je pripravljeno v manj kot pol ure.

Pri ljubiteljih mesnih jedi med nesporne favorite nedvomno spadajo nadevane, filane paprike, ki jih že tako običajno pripravljamo v večjih količinah in zamrznemo. Pri tem omenimo, da nekateri tako spravljajo surove paprike in jih kasneje skuhajo, drugi pa zamrznejo kuhane in jih potem le še pogrejejo. Za dopust je vsekakor boljša druga različica.

Številne poletne jedi temeljijo na paradižniku in omakah iz njega. FOTO: Nitrub/Getty Images
Številne poletne jedi temeljijo na paradižniku in omakah iz njega. FOTO: Nitrub/Getty Images

image_alt
Klasike z Urško Fartelj: Filane paprike

image_alt
Veganska bolognese omaka

image_alt
Vege čufti v paradižnikovi omaki (VIDEO)

Vsestranske omake in zrezki

Preprosta je priprava bolonjske omake, za katero je osnova tako kot pri nadevu za paprike paradižnikova omaka in mleto meso. Poleg tega lahko skuhamo zelenjavne omake, za katere uporabimo, kar pač imamo pri roki, poleg paradižnika še bučke, jajčevce, papriko, korenje, kolerabo in še marsikaj.

image_alt
Edini recept za bolonjsko omako, ki ga potrebujete

image_alt
Dober haše malo drugače

Jedi zamrznemo v primernih posodah, ki se jih da dobro zapreti, omake lahko tudi v vrečkah z zapiralom. Ljubitelji zrezkov lahko tudi te pripravijo vnaprej. Piščančje fileje ali druge zrezke pripravimo v omaki ali jih paniramo. Tako pripravljene zložimo v posodo enega vrh drugega in zamrznemo. Da se ne bi sprijeli, med plasti položimo folijo ali peki papir. 

image_alt
Piščančji trakci v omaki iz kremnega sira, nared v 15 minutah

image_alt
Piščanec v gorčični omaki z grahom – preprosta in slastna jed, primerna tudi za začetnike

image_alt
Kuharske osnove z Neli in Leo: mehki goveji zrezki v naravni omaki

image_alt
Klasike z Urško Fartelj: boranija, najbolj priljubljena poletna jed s stročjim fižolom

image_alt
Ocvrt piščanec: recept iz celjske gostilne, ki slovi po tej jedi

Datum Objave: 14.8.2024 ob 08:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper