Kaj je kadaif, najbolj iskana sestavina dubajske čokolade

Zaradi viralne dubajske čokolade je po svetu skokovito naraslo povpraševanje po rezancih kadaif, ki so – poleg pistacijeve paste in čokolade – glavna sestavina te sladice. Ta je obnorela skorajda ves svet in tudi naši slaščičarji v zadnjih mesecih ustvarjajo tortice, pite, celo krofe, podčrtane s pravkar omenjenimi sestavinami. A kaj kadaif pravzaprav je? Povprašali smo kuharja, ki odlično obvladata bližnjevzhodno in arabsko kuhinjo, oba že vrsto let živita v Sloveniji.

Kadaif oziroma kunafe
»Arabci kadaifu, tankim rezancem, rečejo tudi kunafe. V osnovi se je kadaif uporabljal za tradicionalno bližnjevzhodno sladico kunafe, ki je narejena iz tankih rezancev, sira in prepojena s sladkim sirupom. Uporablja se tudi za izdelavo baklav, polnjenih s pistacijo. Ta sestavina se najpogosteje kupuje v etničnih trgovinah, lahko pa jo naredimo tudi sami,« uvodoma pojasni Maher Kaddoura, ki z očetom Hasibom vodi priložnostno stojnico z bližnjevzhodnimi jedmi, preprosto poimenovan Falafel – okusi Orienta, občasno pa pripravljata tudi kuharske tečaje bližnjevzhodne kulinarike v Biotehniškem centru Naklo.
Kot še pojasni Maher Kaddoura, za te rezance potrebujemo povsem vsakdanje sestavine: »Po en kozarec moke in vode, pol žličke sladkorja, pol žličke soli in tri žlice olja. Nujno precediti čez cedilo. Potem pa obstaja več tehnik, kako narediš rezance.« Ena od njih je, da tekočo maso preliješ v plastično vrečico, nato le malo odrežeš enega od koncev vrečice, da lahko v primerno segreto ponev nabrizgaš tanke črte testa. Popečeš na zmernem ognju, da rezanci postanejo hrustljavi, in že imamo pripravljen domač kadaif.


Sestavina tradicionalne sladice
Rami Murad, ki z družino v Kamniku vodi restavracijo Tsnim, nam je opisal enega od tradicionalnih receptov za jed, imenovano kunafe ali knafeh. Ta zajema že omenjene tanke rezance, maslo in sladkor, nato med dve plasti dodamo nadev, to so lahko oreški. »V nadev lahko dodamo tudi arabski sir, ki pa ga pri nas skorajda ne moremo dobiti. Zato namesto te sestavine uporabim kar mocarelo, ki se tudi v sladicah odlično obnese,« pojasni Rami Murad. Tudi on je med tistimi kuharji in slaščičarji v Sloveniji, ki jih je navdihnil viralni čokoladni val iz Dubaja. Tako v restavraciji Tsnim od nedavna pripravlja novo sladico: »Vlečeno testo nadevam s kadaifom, pistacijo, sezamovo pasto oziroma tahinijem in pripravim trikotnike, ki jih nato ocvrem v olju. Ko se pečeni trikotniki ohladijo, jim dodam še čokolado.«
Morda še to: med nedavnim raziskovanjem Skopja smo na kadaif naleteli kar dvakrat. Prvič smo sladico, imenovano kadaif, poskusili v legendarni slaščičarni Šeherezada, kjer ga postrežejo na tradicionalni način. Rezance kadaif smo videli tudi na največji skopski mestni tržnici Bit-pazar, kjer jih prodajajo v ogromnih zavitkih, ki po videzu spominjajo na štrene volne.


Priporočamo še: Picopeka v priljubljeni piceriji v Italiji smo vprašali za trike, ki preprečijo, da mocarela med peko izpusti vodo