Odprta Kuhinja

Kaj je kadaif, najbolj iskana sestavina dubajske čokolade

Kadaif, najbolj iskana sestavina dubajske čokolade (Foto: brebca/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Tanke rezance lahko vključimo v tortice, pite in celo krofe, povsem preprosto pa jih pripravimo tudi sami.

Zaradi viralne dubajske čokolade je po svetu skokovito naraslo povpraševanje po rezancih kadaif, ki so – poleg pistacijeve paste in čokolade – glavna sestavina te sladice. Ta je obnorela skorajda ves svet in tudi naši slaščičarji v zadnjih mesecih ustvarjajo tortice, pite, celo krofe, podčrtane s pravkar omenjenimi sestavinami. A kaj kadaif pravzaprav je? Povprašali smo kuharja, ki odlično obvladata bližnjevzhodno in arabsko kuhinjo, oba že vrsto let živita v Sloveniji.

Rami Murad ima v Kamniku že vrsto let arabsko restavracijo Tsnim. Foto: Dejan Javornik
Rami Murad ima v Kamniku že vrsto let arabsko restavracijo Tsnim. Foto: Dejan Javornik

image_alt
Tako je dubajska čokolada navdahnila slovenske slaščičarje

Kadaif oziroma kunafe

»Arabci kadaifu, tankim rezancem, rečejo tudi kunafe. V osnovi se je kadaif uporabljal za tradicionalno bližnjevzhodno sladico kunafe, ki je narejena iz tankih rezancev, sira in prepojena s sladkim sirupom. Uporablja se tudi za izdelavo baklav, polnjenih s pistacijo. Ta sestavina se najpogosteje kupuje v etničnih trgovinah, lahko pa jo naredimo tudi sami,« uvodoma pojasni Maher Kaddoura, ki z očetom Hasibom vodi priložnostno stojnico z bližnjevzhod­nimi jedmi, preprosto poimenovan Falafel – okusi Orienta, občasno pa pripravljata tudi kuharske tečaje bližnjevzhodne kulinarike v Biotehniškem centru Naklo.

Kot še pojasni Maher Kaddoura, za te rezance potrebujemo povsem vsakdanje sestavine: »Po en kozarec moke in vode, pol žličke sladkorja, pol žličke soli in tri žlice olja. Nujno precediti čez cedilo. Potem pa obstaja več tehnik, kako narediš rezance.« Ena od njih je, da tekočo maso preliješ v plastično vrečico, nato le malo odrežeš enega od koncev vrečice, da lahko v primerno segreto ponev nabrizgaš tanke črte testa. Popečeš na zmernem ognju, da rezanci postanejo hrustljavi, in že imamo pripravljen domač kadaif.

Te posebne rezance lahko z malo truda pripravimo tudi doma. FOTO: Maher Kaddoura
Te posebne rezance lahko z malo truda pripravimo tudi doma. FOTO: Maher Kaddoura

Kadaif takole postrežejo v legendarni skopski restavraciji Šeherezada. FOTO: Špela Ankele
Kadaif takole postrežejo v legendarni skopski restavraciji Šeherezada. FOTO: Špela Ankele

Sestavina tradicionalne sladice

Rami Murad, ki z družino v Kamniku vodi restavracijo Tsnim, nam je opisal enega od tradicionalnih receptov za jed, imenovano kunafe ali knafeh. Ta zajema že omenjene tanke rezance, maslo in sladkor, nato med dve plasti dodamo nadev, to so lahko oreški. »V nadev lahko dodamo tudi arabski sir, ki pa ga pri nas skorajda ne moremo dobiti. Zato namesto te sestavine uporabim kar mocarelo, ki se tudi v sladicah odlično obnese,« pojasni Rami Murad. Tudi on je med tistimi kuharji in slaščičarji v Sloveniji, ki jih je navdihnil viralni čokoladni val iz Dubaja. Tako v restavraciji Tsnim od nedavna pripravlja novo sladico: »Vlečeno testo nadevam s kadaifom, pistacijo, sezamovo pasto oziroma tahinijem in pripravim trikotnike, ki jih nato ocvrem v olju. Ko se pečeni trikotniki ohladijo, jim dodam še čokolado.«

Morda še to: med nedavnim raziskovanjem Skopja smo na kadaif naleteli kar dvakrat. Prvič smo sladico, imenovano kadaif, poskusili v legendarni slaščičarni Šeherezada, kjer ga postrežejo na tradicionalni način. Rezance kadaif smo videli tudi na največji skopski mestni tržnici Bit-pazar, kjer jih prodajajo v ogromnih zavitkih, ki po videzu spominjajo na štrene volne.

Kadaif v večjih zavitkih, podobnih štrenam volne, prodajajo na največji tržnici v Skopju. FOTO: Špela Ankele
Kadaif v večjih zavitkih, podobnih štrenam volne, prodajajo na največji tržnici v Skopju. FOTO: Špela Ankele

Zaradi trendovske dubajske čokolade je v svetu in tudi pri nas naraslo povpraševanje po tankih rezancih kadaif. FOTO: Yalcinsonat1/Getty Images
Zaradi trendovske dubajske čokolade je v svetu in tudi pri nas naraslo povpraševanje po tankih rezancih kadaif. FOTO: Yalcinsonat1/Getty Images

Priporočamo še: Picopeka v priljubljeni piceriji v Italiji smo vprašali za trike, ki preprečijo, da mocarela med peko izpusti vodo

Datum Objave: 10.3.2025 ob 06:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: