Odprta Kuhinja

Kako do bolj hrustljavih vloženih kumaric

Pickling and fermentation cucumber in glass jar with dill and garlic on dark grey concrete table. Close up. Top view. (Pickling and fermentation cucumber in glass jar with dill and garlic on dark grey concrete table. Close up. Top view., ASCII, 118 co
Odpri galerijo
A+   A-
Vsi si želimo hrustljave. A kako do tega?Premehke in ovele kisle kumarice nam dobesedno pokvarijo apetit, zato smo v vsej zgodovini shrankov poiskali marsikatere utrjevalce trdote. Kako pa se v resnici obnesejo?

Listje


Včasih v doma vloženih kumaricah naletimo na dodano listje, ponavadi je težko določljivo. Naj vam razložimo: to je najpogosteje list neškropljene trte ali lovor. Čeprav v resnici ljudje to včasih počnejo, ker so nekje videli, pa ima svoj razlog: v listju so tanini, snovi, o katerih najpogosteje govorimo pri vinu in ki povzročajo nekako »suh« občutek v ustih, kadar je njihova vsebnost visoka. Ti tanini pri kumaricah povzročijo, da ohranijo več trdnosti. Pri uporabi listov (svežih), je treba upoštevati, da nekateri dodajo v kis tudi okus: vinska trta ne, lovor pa že.

Marsikdo trte nima pri roki, pomagati si je mogoče s celo vrsto nadomestkov. Daleč največ taninov je v hrastovem in češnjevem listju, ampak ti bodo oddali tudi nekaj grenkega okusa, prav tako listje črnega ribeza, ki je sicer užitno, samo uporabljati ga ne znamo prav. Prav tako včasih naletimo na narezano listje hrena, pa da ne pozabimo črnih robid. Znanstvenih člankov o tem, koliko dejansko listje pripomore, da celice v koži kumaric ohranijo trdne stene, ne poznamo: lahko da gre tudi tu bolj za »občutek«, vendar vseeno s sledjo znanstvene utemeljitve.

Sol


Nekateri kumarice utrjujejo tudi tako, da jih nasolijo kak dan prej, kar pomeni, da iz njih izsrkajo nekaj odvečne tekočine. Ta model me je zanimal in v poskusu se je izkazalo takole: pri narezanih kumaricah je 25 g soli v 24 urah iz plodov potegnilo okrog 130 g tekočine: kumarice so tehtale samo še 378 g. Pri celih kumaricah je bil delež izrazito manjši. Take, ki so bile nasoljene, pozneje zalijemo z mešanico kisa in vode, v kateri ni soli, in kar lahko potrdim, je, da so ravno prav slane oziroma ne bolj ne manj kot tiste, ki so v kisu, kuhanem s soljo. So kaj bolj trdne in hrustljave? Nezaznavno.

Odrezan vrh kumarice in galun


Če bi se kdo zares hotel pikolov­sko ukvarjati s hrustljavostjo svojih kumaric, bi odrezal tudi vrh, ki se ga včasih drži še cvet. Okrog tega dela so namreč koncentrirani rastlinski hormoni, ki povzročajo mehčanje. Kdor pa bi hotel najbolj komplicirati, bi naštudiral uporabo galuna (snov, ki jo najdemo tudi v pecilnem prašku, na primer), kajti ta pa je dokončno zagotovilo za neomajno hrustljavost.
Priporočamo še: Ta jajčna juha z bučko bo odslej naša številka ena

Fotografija: Svetlana-Cherruty/Getty Images
Datum Objave: 3.8.2020 ob 08:08

Več iz te teme:

solvlaganjekisle kumaricelistjegalun

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.