Odprta Kuhinja

Kako dolgo lahko hranimo mleto meso v hladilniku in zamrzovalniku

Fotografija: Qwart/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Zavojček mletega mesa je pogosto na zalogi, saj lahko iz njega nastane nešteto odličnih jedi.


Mleto meso je zelo priljubljena sestavina, pogosto pa se na naših jedilnikih znajde iz več razlogov. V zameno za razmeroma ugodno ceno s porcijo mletega govejega, svinjskega ali mešanega (tudi piščančjega in puranjega) mesa dobimo lepo merico beljakovin. Iz njega lahko pripravimo nešteto različnih jedi, ki se jih razveselijo jedci vseh starosti in izbirčnosti.

Razčistimo, kako ga je najbolje hraniti, da bi držalo čim dlje, ohranilo hranilno vrednost in okus ter se ne pokvarilo, seveda.

Pozornost pri nakupu


Mleto meso lahko kupimo v vsaki bolje založeni trgovini z živili, kjer ga bomo navadno našli zapakiranega v plastični embalaži. Pogosto bomo tako pakirano dobili mešanico svinjskih ali govejih kosov mesa, lahko tudi obojega. Mleto meso pa lahko naročimo tudi v mesnici, kjer izbiramo točno določen kos, katerega bo mesar zmlel pred nami. V tem primeru je pomembno, da mesnico poznamo in smo tako lahko prepričani, da v njej primerno vzdržujejo svoj inventar, napravo za mletje čistijo, strežejo res sveže meso in podobno. Skratka, pri mesu se pri higieni vse začne in konča, bi lahko rekli.

Hladilnik ali zamrzovalnik


Ko meso prinesemo domov, ga moramo takoj shraniti v hladilnik. Če je originalno zapakiran v vakuumu oziroma plastični embalaži, ga lahko shranimo kar v njej, pri roku trajanja se ravnamo po datumu, ki je naveden na pakiranju. Če je meso pakirano v vrečki, pa ga je najbolje pripraviti kar takoj, saj bo, če ga bomo imeli v hladilniku več časa, spremenilo barvo in dobilo neprijeten vonj. Sokovi se bodo namreč pričeli izločati, zato Neli Selan, predavateljica na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, svetuje, da ga zaužijemo po največ dveh dneh od nakupa.

Če želimo meso na zalogi držati dlje časa, ga je treba zamrzniti. Če smo ga kupili v plastični embalaži, ga lahko v zamrzovalnik pospravimo kar tako, če pa je bilo kupljeno v vrečki, je priporočljivo, da ga pred zamrzovanjem preložimo v novo, da meso ne bi dobilo vonja po pokvarjenem mesu oziroma zakisalo. Še bolje pa je, če ga shranimo v vakuumu s pomočjo naprave za vakuumiranje, ki jo imajo mnogi doma. V nasprotnem primeru bo zadostovala tudi plastična posoda s pokrovom, ki tesni.

Pravila zamrzovanja


Meso, ki smo ga imeli v hladilniku, pa ga po manj kot dveh dneh nismo porabili, še lahko prestavimo v zamrzovalnik. Pravilno shranjeno nas lahko v njej počaka največ tri mesece, piščančje in svinjsko pa je bolje porabiti čim prej.

Tudi, ko želimo meso odmrzniti, se velja držati nekaterih pravil, nas pouči Selanova. Meso vedno tajamo v hladilniku in se izogibamo taljenju na sobni temperaturi ali pod vročo vodo. Nato imamo približno dan časa, da odmrznjeno meso pripravimo, saj bo kasneje spremenilo barvo, izpustilo sokove in dobilo kiselkast in neprijeten vonj.

V zvezi z mletim mesom pa na družbenih omrežjih že nekaj časa kroži bizaren trend, kjer avtorji videov mleto meso izpirajo pod vodo, da bi se znebili odvečne maščobe. Izkušeno predavateljico smo poprosili, da ga pokomentira, kljub izkušnjam pa pravi, da za pameten razlog, zakaj bi bilo mleto meso treba pred ali po termični obdelavi izpirati, še ni slišala.

Meni namreč,  da ta postopek ni potreben, saj bi s spiranjem odstranili vse majhne delce mesa, ki mesu in jedi, dodajo okus, oziroma ga bistveno dopolnijo.
Preberite še: Piščančji trakci v omaki iz kremnega sira, nared v 15 minutah

Fotografija: Qwart/Getty Images
Datum Objave: 27.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

mleto mesohladilnikzamrzovalnikBičNeli Selan

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.