Odprta Kuhinja

Kako pravilno shranimo govejo juho, da ne postane kisla

Odpri galerijo
A+   A-
Koliko časa bo goveja juha zdržala v hladilniku in kateri so tisti dejavniki, ki vplivajo na to, da postane kislega okusa? Kako je z zamrzovanjem?


Goveja juha je v povprečnem slovenskem gospodinjstvu najverjetneje na mizi kar vsak teden. Takrat jo skuhamo v velikem loncu in si ostanek pogrejemo še med tednom. Marsikdo potarna, da mu v tem času juha zakisli. Zakaj? Je bila v hladilniku predolgo? Za odgovore smo se ponovno obrnili na našo inštruktorico kuharstva, predavateljico na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Neli Selan.

Ali je res, da postane juha hitreje kisla, ko jo prepočasi ohladimo?

Res je. Če pustimo juho dlje časa »zunaj«, v toplem prostoru, hitreje zakisa. Zato je najbolje, da jo po kuhanju čim prej ohladimo in primerno shranimo v hladilnik ali zamrzovalnik.

Kako pravilno ohladimo juho za nadaljnje hranjenje v hladilniku ali zamrzovalniku?

Juho pravilno ohladimo v ohlajevalniku (pripomoček, ki na hitro ohladi oz. zamrzne živilo) ali na delovni površini. Če je prostor pretopel, bo najbolje, da lonec postavimo v korito s hladno vodo, nato pa tekočino pospravimo v hladilnik oz. zamrzovalnik.

Koliko časa je lahko juha v hladilniku in kako jo pravilno hranimo?

V hladilniku je lahko tri do štiri dni, pospravimo pa jo lahko kar v loncu ali drugi zaprti posodi za shranjevanje hrane. Imamo pa tudi možnost, da še vročo zapremo v steklenice in počasi ohladimo (konzerviramo). Tako zelo podaljšamo hranjenje juhe.
Več o vročem polnjenju juh in enolončnic: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik

Moramo iz juhe odstraniti meso in zelenjavo, ko jo pospravimo v hladilnik?

Ko je juha skuhana, jo odstavimo in počakamo, da se nekoliko ohladi, nato jo precedimo. Meso iz nje odstranimo in jušno zelenjavo tudi.

Koliko časa je lahko zamrznjena in kako se jo pravilno odtali?

Tako juha kot ostala živila izgubijo svojo kakovost pri dolgotrajnem zamrzovanju, zato je dobro, da jo porabimo v treh mesecih. Pravilno je, da zamrznjeno juho prestavimo v hladilnik in jo počasi odtalimo.

Kateri so še drugi najpogostejši razlogi za kislo juho?

Juha bo postala kisla tudi takrat, ko bomo še vročo postavili v hladilnik, kisanje pa pospeši tudi zelenjava (še posebno paradižnik) in meso. Zato je res pomembno, da jo v hladilnik pospravimo brez mesa in drugih sestavin, s katerimi smo jo kuhali.
Preberite tudi: Čas je za regrat: 5 načinov uporabe, ki bi jih moral poznati vsak nabiralec

Naslovna fotografija: Jasmina Pirnar Krope
Datum Objave: 9.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

goveja juhashranjevanje goveje juhe

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.