Odprta Kuhinja

Kako prepoznati dober pršut?

Cutting with long knife prosciutto leg in the food store
Odpri galerijo
A+   A-
Prihaja čas, ko ga bomo pojedli največ.Bližamo se koncu leta, ki je zaznamovan s službenimi zabavami, družinskimi večerjami in prijateljskimi druženji. Vsem je seveda skupna dobra gurmanska spremljava, kateri pa ponavadi kraljuje pršut. V prihajajočih tednih se ga bo narezalo kar nekaj, a seveda ni vsak najboljši. In ker nas je zanimalo, kako izbrati pravega ter z njim navdušiti povabljene goste, smo se obrnili na profesionalca. S Krasa, seveda.

Naš sogovornik Simo Komel, ki že leta uspešno vodi Restavracijo Kobjeglava, nam je seveda prijazno pomagal. Spodaj preberite, kako prepoznati dober pršut.

Geografska zaščita


Pri nakupu pršuta nam bo pomagala že embalaža. Že ime kraški pršut namreč z geografsko oznako zagotavlja določen nivo kakovosti, saj morajo proizvajalci za prodajo kraškega pršuta izpolnjevati vsaj dva pogoja: da je čas sušenja pršuta daljši od 12 oziroma 16 mesecev in da je meso zorjeno na Krasu. Prav tako bo po predpisih ime kraški pršut zagotovilo tudi čistost živila. Pravemu namreč dodajajo le sol, čas in pravo klimo. Pazljivi pa morate biti pri tako imenovanih izpeljankah kraškega pršuta, ki z malce drugačnim imenom ne zagotavljajo prave kakovosti.

Videz


Nato se osredotočimo na videz. Marsikdo bi rekel, da je barva tista, ki o pršutu pove največ. A kot pravi naš sogovornik, se nanjo ne moremo zanašati. Večina zorjenih pršutov je sicer temnejših odtenkov, a ker je barva odvisna od vrste mesa, je včasih lahko izjemno dober tudi svetel pršut.  Domač pršut bo običajno vključeval tudi lep bel del maščobe, a kot pravi Simo Komel, mora biti ta tudi marmorirana, drugače bo pršut suh.

Najboljši pokazatelj kakovosti pa so ikre na površini pršutove rezine. To so majhni kristali soli, ki se naredijo na površini kakovostnega pršuta. Če jih lahko zaznate z očesom, ste lahko prepričani, da imate v rokah dober pršut.

Sicer pa se gre pri nakupu zanesti tudi na svoj nos. Preden pršut okusite, ga najprej povonjajte, saj je prijeten vonj dober glasnik kakovosti.

Pršut kot vino


Naš sogovornik je sicer mnenja, da je za poznavanje dobrega pršuta pomembna izobrazba. Tako kot pri vinu, se moramo tudi pri pršutu najprej naučiti osnov. Nepoznavalcem bodo najbolj všeč sveža vina, prav tako pršut. Takšnega zaradi neinvazivnega okusa lahko pojemo največ, v staranem pa je potrebno znati počasi uživati. S staranjem pršutu namreč dodajamo okuse, ki neizkušenim brbončicam niso tako domači. A ko znamo takšne arome ceniti, bomo znali prepoznati dober pršut.
Priporočamo: To je pravilen način priprave čokoladnega obliva ganache

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 15.11.2018 ob 15:11

Več iz te teme:

pršutkraški pršut

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.