Odprta Kuhinja

Kruh: kako do mehke skorjice?

Odpri galerijo
A+   A-
Na mehkobo vpliva več dejavnikov, med drugim tudi premaz.Kdor želi tako skorjico, ki se kar topi v ustih, naj kruh takoj po peki premaže z maslom, toplo smetano, za sladko skorjico celo z medom ali sladko vodo. Pozor, tekočine ne sme biti preveč! Namočiti je treba le skorjo, ne sredice. Testo za kruh na fotografiji sem pred peko povaljala v kokosovi moki, po peki pa premazala s koščkom masla, da se je skorja zasvetila in zmehčala.

Sorodne vsebine: Vas zanima, kako si sami vzgojimo kvasni nastavek?

Na mehko skorjo vpliva več dejavnikov, ne le premazi pred peko. Testo z jajci, mlekom in/ali maščobo omogočajo mehkejšo skorjo zlato rjave barve, medtem ko kruhi le z vodo in brez dodatkov dajejo hitreje hrustljavo skorjo. Tako preprosto sicer le ni. Odvisno je tudi od količine vode v testu. Kruh z velikim deležem vode v testu (rženi, polnovredni pšenični ipd.) bo le težko dobil hrustljavo skorjo, primerljivo tisti pri belem kruhu. Prej bo nastala trša usnjata skorja zaradi res visoke vlage v testu. Je pa zaradi tega kruh dlje svež.

Kruh z jajci in težkim maslenim testom, posebno z dodatkom sladkorja, je treba peči pri nižji temperaturi in nekoliko dlje. Zaradi teh dodatkov skorja praviloma hitreje porjavi, se zapeče in mislimo, da je kruh že pečen, čeprav sredica še ni dovolj ogreta.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Vsi triki za popoln izgled hlebčka kruha
Datum Objave: 10.10.2017 ob 17:10

Več iz te teme:

kruhtriki in namigijajcamaslopečicamlekoskorja

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.