Odprta Kuhinja

Kulinarični običaji, ki v novem letu prinašajo srečo

Fotografija: Ivanko_Brnjakovic/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Pred nami je zadnje dejanje leta 2022. Ne glede na to, kako glamurozno smo ga zastavili, si želimo, da bi nam dnevi in meseci v 2023 prinesli predvsem srečo.


Okrog praznovanja novega leta je napletenih mnogo zgodb, vraž in prepričanj, kaj naj bi počeli na najdaljšo noč v letu, da bi se v novo leto zbudili bolj srečni, zdravi in zadovoljni. Prav tako smo ljudje po vsem svetu vraževerni tudi okrog silvestrske kulinarike. Poznate katerega od spodnjih običajev, ki naj bi nam v novem obdobju prinesel obilje in srečo?
Priporočamo: Novoletna torta za srečo

Oblika, ki prinese obilje


Čeprav Slovenci jedi z zeljem ne uvrščamo med slavnostne jedi, naj bi bilo za srečo v novem letu priporočljivo, da na praznično mizo postavimo vsaj malo te zelenjave. Zeljni listi naj bi simbolizirali bankovce in tako poskrbeli, za bogastvo v našem življenju. V nekaterih drugih državah se zato na silvestrski mizi znajdejo tudi jedi iz leče, saj tudi ta spominja na denar – kovance. Prav tako naj bi bila za obilje pomembna oblika sladice. Naj bo okrogla, kot so okrogli zlatniki.
Preberite tudi: Penina: o napakah in zmotah pri postrežbi mehurčkov z Miro Šemić

Jedi brez kril


Tako, kot nam nekatere jedi v novem letu prinesejo srečo, nam jo bojda lahko tudi odnesejo. Vraževerni so tako prepričani, da pečenka, ki se na silvestrovo znajde ne mizi, nikakor ne bi smela imeti kril. To pomeni, da odpadejo piščanec, puran in podobna perjad, saj naj bi, če jih uživamo na najdaljšo noč v letu, sreča odletela. Namesto perutnine je bolj priporočljivo poseči po svinjini, saj prašički s svojimi rilčki rijejo v smer pred seboj, mi pa želimo v prihodnosti seveda segati po napredku. In ko smo ravno pri smeri, v kateri se želimo gibati v novem letu – tudi jastog na silvestrski mizi naj ne bi bil najboljša izbira. Te živali se namreč v svojem naravnem okolju pomikajo vzvratno in njihovo uživanje na ta praznični dan naj bi povzročilo nazadovanje.
Preverite: Tudi vi napačno shranjujete penino?

Pogrinjanje mize in trk s kozarcem


Ne le pri kuhanju, tudi pri novoletnem pogrinjku ga lahko zalomimo. Nikakor ne sme biti preprost, saj nam bo takšna energija sledila v novo leto. Naj bo čim bolj bogat in podoben božičnemu. Vraže namreč narekujejo, da moramo od silvestrske mize vstati polni pijače in jedače, predvsem pa veseli in zadovoljni. Če bomo takšni vstopili v novo leto, se bomo v novem obdobju tudi tako počutili. Ravno zaradi dobre energije in veselja pa obstaja tudi prav posebna ljubljanska tradicija, ko se prebivalci mesta že čez dan zbirajo na trgih in v kavarnah, da med seboj nazdravijo s kozarcem penine. To naj bi simboliziralo prijetno slovo od starega, trk s kozarcem (čeprav tega s penino navadno ne počnemo) pa pozdrav novemu letu.

Pa srečno!
Preberite še: Čokoladni kolač sreče

Fotografija: Ivanko_Brnjakovic/Getty Images
Datum Objave: 31.12.2022 ob 07:12

Več iz te teme:

srečasilvestrovoobičaji

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.